Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Яйджиев: Терористичният акт в Манчестър е варварско деяние, защото жертвите са предимно тийнейджъри

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Терористичният акт в Манчестър е доста варварско деяние, защото става въпрос за една публика, която в голямата си част се състои от тийнейджъри. Това посочи в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" Ивайло Яйджиев, старши изследовател в Института по европейски политики:

Във Великобритания има организация за това как да се справят с подобни събития. Самата атака явно е извършена с  бомба с шрапнели, т.е. домашно приготвена бомба и вероятно всичко е извършено от един човек, което донякъде напомня на част от неуспешните атентати в Париж. Ариана Гранде е изключително популярна сред тийнейджърите, тоест това е търсено.

Със сигурност ще се поднови дебатът за евентуалните отношения между Европа и Великобритания в обмяната на информация, свързана с терористични действия и със сигурност този терористичен акт ще се отрази на предизборната кампания, допълни  Яйджиев:

Със сигурност изведнъж темата за тероризъм и публична сигурност ще заеме по-високо място в кампанията. За момента това не беше тема в кампанията, която се развиваше около обещания на консерваторите за определени данъци върху определени групи, така че вероятно това ще смени целия тон на кампанията. Дали ще смени резултата на кампанията, е доста по-сложно да се предвиди, тъй като няма партия от големите партии, която да е изключително фокусирана върху сигурността, тоест не е ситуация подобна на тази, която видяхме във Франция с атаката на "Шанз-Елизе" точно преди изборите там.

Цялото интервю с Ивайло Яйджиев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна