Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицията в Манчестър е арестувала 23-годишен мъж във връзка с атентата по време на концерт снощи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полицията в Манчестър е арестувала в района на търговския център „Арндейл“ в града 23-годишен мъж във връзка с атентата снощи в „Манчестър Арина", при който загинаха 22 и бяха ранени 59 души. Според някои очевидци са били произведени изстрели. Полицията временно е евакуирала района, но малко по-късно центърът е бил отворен.

Тероризмът никога няма да победи, заяви британският премиер Тереза Мей непосредствено след края на извънредната среща на Комитета за справяне с извънредни ситуации „Кобра“ в Лондон. Тя заяви, че всяко терористично нападение е отвратителен акт, но това е особено потресаващо, защото е насочено срещу деца. Полицията и службите за сигурност работят по случая, те знаят кой е извършителят, но на този етап от разследването не могат да съобщят подробности, каза Тереза Мей.

След изявлението си Тереза Мей се отправи за Манчестър, където ще посети мястото на трагедията и ще се срещне с местните власти. По-късно днес тя ще председателства друго заседание на „Кобра“.

Кметът на Манчестър Анди Бърнам свика бдение в 18 часа местно време на площад „Албърт“ пред кметството за почитане на паметта на жертвите.

Осем болници в Манчестър се грижат за ранените от атентата.

Междувременно експерти по въпросите на тероризма изразиха мнение, че нападението в „Манчестър Арина“ е дело на професионалист. Според Афшин Шахи нападателят едва ли е действал сам, анализирайки начина, по който е извършен акта. Специалист предупреди, че професионалният маниер на нападението го кара да се съмнява, че самоубиецът е действал сам и могат да се очакват нови експлозии, като призова за още по-голяма бдителност.

Полицията призова всички, които разполагат с някакъв видео материал от мястото на трагедията, да го предоставят за разследването.

Политическите партии прекратиха предизборната си кампания. Чуха се обаче призиви това да не продължи прекалено дълго, защото ще бъде изтълкувано от терористите като послание, че страната е парализирана.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени