Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Божилов: Трябва да използваме целия си арсенал от възможности срещу заплахата от тероризъм

Румян Русев: Битката на „Ислямска държава“ е загубена, макар че тя ще продължи

Снимка: БГНЕС

Правим много анализи на тероризма, огромно количество международни договори за пресичането му и, за съжаление, стават точно такива актове. Въпросът наистина е докъде нашите общества могат да направят превенцията и да не допуснат нови такива атаки.

Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ Йордан Божилов от Софийския форум за сигурност.

Трябва да използваме всичко, което имаме като арсенал, като възможности, включително технически. Трябва да имаме много добра възможност за комуникация между различните служби за сигурност. В Европа е трудно да се противодейства на този вид тероризъм, защото той е местен – това са хора, които може да са били съседи,  някои даже са известни на полицията но поради една или друга причина не са били задържани.

В последните години, в следствие на повишената терористична заплаха, значително се повиши взаимодействието между специалните служби на отделните страни. Информация се споделя, но ние трябва да обърнем внимание на всички аспекти, не само на информацията, заяви Божилов, според когото е необходима работа с хората в маргинализираните и радикализиращи се групи. 

Над 3000 европейци са се сражавали на страната на Ислямска държава и е вероятно сега, когато групировката търпи военни поражения, част от тях да искат да се завърнат в европейската си родина, изтъкна Божилов и подчерта важността от възпирането на това завръщане и изтъкна, че страната ни трябва да настоява за „повече европейска солидарност в защита на границите“.

Тероризмът е комплексен акт и изисква разнопосочни подходи, поради което е необходимо „обединяване на целият експертен потенциал, който би могъл да работи в това направление“.

Експертът по тероризъм и екстремизъм Румян Русев, е категоричен, че атентатът в Манчестър е различен от останалите по това, че негова цел не са били институциите, а младежта – бъдещето на едно демократично общество.

Ислямският екстремизъм е жесток, но губи от своите сили, убеден е Русев, който очаква скоро всички страни в света да се обединят, за да се справят с „Ислямска държава“, а борбата с екстремизма „ще продължи в друга форма“.

Време е по-сериозно да погледнем към себе си, към нашите общества и към подредбата в вашите градове. Ако ние се радваме на някакъв комфорт, това се дължи на изключителните мерки, които предприемат държавата и институциите и на работата на хиляди хора.

Мисля, че нито един удар, макар, те да са насочени към устоите на съвременното общество, но не са в състояние да разбият и да разклатят сериозно съвременното общество.

Битката на ислямския екстремизъм и на „Ислямска държава“ е загубена, макар че тя ще продължи.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна