Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Оряхово посрещат 24 май с примера на "Пролетна измама"

Снимка: Ива Антонова

В малкия крайдунавски град Оряхово посрещат 24 май с примера на театрална постановка. Спектакълът "Пролетна измама" на режисьора Никола Петков и с участието на "артисти със сребро в косите", сред които Емилия Радева и Гинка Станчева, е по класически български произведения. Осъществяването му е с организационната и финансова подкрепа на Община Оряхово. Коя е движещата сила една малка и бедна община да твори театър?

Докато гласът за храна е утолим, нахранваш се и вече забравяш, гладът за култура е неутолим, постоянно си гладен и колкото повече се храниш с култура, толкова по-гладен ставаш, обяснява Ани Пегалска, една от стотиците оряховчани, които във вторник вечер препълниха залата на местното читалище и с неподправена емоция аплодираха премиерата на спектакъла "Пролетна измама“.

Допълнителен заряд към възторжения прием на театралната постановка приижда и от удовлетворението, че организационната и финансова подкрепа за случването ѝ е от Община Оряхово и това е не само последващ ангажимент, а по-скоро предхождащо от страстно пожелаване.

Христина Цонева, секретар на Община Оряхово, държи да разкаже предисторията:

Решихме по повод Деня на българската администрация да направим нещо различно. Вместо с коктейл, ресторант, парти, банкет, решихме да почерпим себе си с театър. Потърсихме културния афиш на София в есенния сезон и попаднахме на един спектакъл, наречен "А помните ли?“. Организирахме си пътуването, пристигнахме и изживяхме уникална емоция, защото актьорите бяха неслучайни, актьори "със сребро в косите". В края на пиесата се срещнах с режисьора Никола Петков и го поканих да изиграят постановката на оряховска сцена.

В звуковия файл можете да чуете репортажа на Ива Антонова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени