Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звукови хроники „Големите майстори на малката вокална форма”: Борис Христов и Могъщата петорка

Борис Христов в ролята на Борис Годунов

През 1953-57 г. великият бас реализира една голяма своя идея - запис на 4 грамофонни плочи на песните на Мусоргски. В книжното тяло към този грандиозен албум публикува бележки и анализи на отделните песни - направени са от самия него. Пак той осигурява преведени текстовете на няколко езика - освен на руски, текстовете са отпечатани на английски, френски и италиански.
Този музикантски подвиг Борис Христов продължава и с песенното творчество на останалите членове на Могъщата петорка. В средата на 70-те години на XIX век тя вече се е разпаднала, сериозни са различията между участниците. За Борис Христов обаче, интересно е онова, което ги е свързвало: новаторството във формата, което е продиктувано от увлечението по руската народна песен, любовта към епичното - пак от същия източник, особеното чувство за колорит, което напомня руската живопис. И великият певец пристъпва към творчеството и на другите членове на Петорката.
В две поредни предавания - на 29 май и 5 юни - ще звучат песни от Цезар Кюи, Милий Балакирев, Александър Бородин, Римски-Корсаков.

понеделник, 29 май, от 17.30 часа

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна