Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Ще купуваме изтребител, когато станем готови

| обновено на 26.05.17 в 12:09
Снимка: БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов очаква на предстоящото заседание на Консултативния съвет за националната сигурност (КСНС) да бъде обсъден въпросът за по-нататъшното въоръжаване на българската армия. Министър-председателят реагира остро на критиките на президента Румен Радев заради смяната на позицията му и "замразения" проект за покупка на нови бойни самолети:

Ще купуваме изтребител, когато станем готови.

Министър-председателят призова темата да бъде обсъдена на предстоящото заседание на Консултативния съвет за национална сигурност.

Борисов припомни, че само преди година като командващ ВВС Румен Радев е настоявал за ремонт на МиГ-овете, които имали живот до 2028 година.

Затова тогава, изпълнявайки желанията му и разчитайки на неговата компетентност, одържавихме "Авионамс", каза той, изчислявайки, че дооборудването за завода, за да може да ремонтира освен МиГ-29 и Су ще струва 15 милиона лева.

Тази армия само от изтребители ли се състои? Това е милиард и половина на данъкоплатците. Аз съм чувал президентът Радев да говори и за пенсиите да се повишат, чувал съм го и за инвалидите да се повишат възнагражденията им, чувал съм за всичко да говори, че трябва да се повишат. Откъде да ги вземем? Трябва да кажем спираме това, това и това, или трябва да се даде тук, тук и тук. И всички да понесат отговорност за това и той също, иначе само за препоръки и аз знам, че е хубаво нещо, освен това самолетът не е най-важното в една армия. Сухопътните сили, самолетите трябва да са последни.

Министър-председателят коментира темата по време на поредната инспекция на ремонтиращата се от години сграда на СРС. Очаква се тя да  бъде официално открита след края на съдебната ваканция.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени