Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боян Магесника – най-силната мистификация на българския гений

БНР Новини
Проф. Светлана Стойчева
Снимка: Кирчо Стоичков

Боян Магесника – най-силната мистификация на българския гений. Така го определя поетът Гео Милев. Боян Магесника е литературен и културен митичен герой, той е от ония противоречиви и трудносмилаеми културни фигури, които не могат да имат единна знакова същност, не могат да бъдат превръщани в герои на общонационалната епика и на нацията като цяло, (...) но от друга страна могат да станат инструментариум на противоборстващи идеологии и коренно различни духовни нагласи, както пише във въведението към книгата „Боян Магесника. Изследване на литературния мит“ на проф. Светлана Стойчева. А Васил Пундев настоява: В нашето минало няма по-загадъчна личност от тази на Боян Магьосника...
Различни „вълни“ в нашата литературна и културна история подемат и явяват този „единствен по сила мистичен образ в нашето минало“, както го нарича Николай Райнов.
В заключението към изследването си проф. Стойчева пише за „загадката на Боян Магесника“: Самият той, роден от въпроси, поражда още въпроси, които само понякога мимикрират в отговори. Докато го „тестваме“, той нас „тества“. Като се замислим, въпросът Кой е той? Излъчва въпроса Кои сме ние?; докато се питаме Защо е той?, по някакъв начин сме се озовали пред въпроса Защо сме ние?




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна