Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къщи в пернишкия квартал "Рудничар" пропадат заради незаконен добив на въглища

Снимка: БГНЕС

Eкологично сдружение „За Земята“ подаде официален сигнал до Община Перник и Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет за продължаващите процеси на срутване на земни маси в квартал Рудничар. Според сдружението причината е нелегален минен добив.

"Това е един доста стар случай в Перник. Действително под тези домове има незаконна кариера за въглища, а тунелите там се копаят от години. При нас имаме папки със сигнали, подавани от хората към полицията и местните институции, датиращи още от 2011 година. Някои от тези хора са чували ударите на кирките под къщите си в продължение на месеци и години. Бездействието на институциите е позволило тези тунели да се разраснат до доста сериозни мащаби. Така до лятото на 2015 година пропадане на две къщи прави невъзможно обитаването им", коментира пред Радио София Генади Командарев от сдружение "За Земята".

Той добави, че още от тогава се очаква спешна държавна помощ за укрепване на тези терени. До момента обаче пари не са получени и такива дейности не са извършени. В края на тази зима отново има активизиране на свлачищни дейности, вече има сериозни пропадания в двор на една от къщите в този район. От сдружението настояват за инкриминиране на незаконния добив.   

"Пропаданията са следствие на нерегламентиран добив на въглища в този район. Има пропадания, има две необитаеми къщи, още от 2015 година", заяви в ефира на Радио София и Здравко Количков, началник Отдел "Управление при отбранителна подготовка и сигурност" на Община Перник.

Количков припомни, че щабът за изпълнение на общинския план за защита при бедствия е решил да бъдат извършени укрепителни действия и са поискани около 250 хиляди лева за това. Парите били обещани от тогавашния вътрешен министър Румяна Бъчварова, посочи Количков. По думите му, обаче, все още обаче няма решение по темата на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

Още от позицията на местната администрация и на сдружението - чуйте от разговора с Здравко Количков и Генади Командарев!




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна