Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Превозвачи протестираха срещу километричните колони на ГКПП "Кулата – Промахон"

| обновено на 29.05.17 в 10:18
Снимка: Кети Тренчева - кор. на БНР в Благоевград


Превозвачи и шофьори протестираха срещу километричните колони, които се образуват на граничен пункт "Кулата" и бавната работа на различни институции. След едночасови преговори с представители на властта голяма част от исканията бяха удовлетворени. Въпреки това шофьорите на камиони обявиха, че запазват протестната си готовност. Те се притесняват, че ефектът от договореното може да е кратък. 

Истината, с която шофьорите те се сблъскват на границата ежедневно, те описаха така:

По девет човека на смяна, един работи, другите ги няма, половината са във фейса, на обяд. Просто не се работи и на никой не му пука за това. Вижте сега, няма нито един камион, защото вие сте тук, ние сме тук и всички разбраха какво ще стане и затова всички работят.

Какви са тези европейски държави с граници. Защо? Седят тук 1000 човека на заплати. Защо? Кой ги плаща? Вие и ние.

От съюза на българските транспортни работници, които са организатори на протеста заявиха, че обявените от МВР и Агенция "Митници" мерки в петък и събота не ги удовлетворяват. Какви бяха исканията и опасенията им:

Постоянно разкриване на трасета за движение на товарни автомобили и да може на едно гише да се обработват документите на кантари. Опасенията са, че може да бъде направено за няколко дни, за да се потуши напрежението и след това да се възстанови старото положение.

След краткия митинг започнаха преговорите, в които участваха и областният управител на Благоевград, представители на гранична полиция, Агенция "Митници" и представители на гръцките власти. Конкретните резултати - служители на полицията от България и Гърция ще следят за организацията на движението в зоната за контрол. Допълнително отворените трасета ще работят при пълна оптимизация денонощно. Физическият контрол на товарите се измества с около 30 метра след кантарите,  за да се избегнат задръстванията. В най-кратки срокове ще бъде създаден общ ситуационен център за връзка на транспортните работници и на медиите с граничния пункт. Малко повече време изисква изпълнението на последния ангажимент - поставяне на електронни дисплеи, които да показват резултатите от проверката на преминаващите камиони. Въпреки постигнатите договорености, протестната готовност се запазва, обявиха от Съюза на българските транспортни работници.

Заплахата за протеста доведе до обособяване на отделен кантар за обработка на празни камиони и товарни микробуси за облекчаване на трафика на ГКПП "Кулата".



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени