Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Божинова: Проблем е, че подходът към електронната демокрация е за улесняване не на потребителя, а на администрацията

Снимка: БГНЕС

Най-големият проблем по пътя към електронната демокрация е, че подходът е центриран към улесняване на администрацията, а не върху потребителя.

Проблемите, свързани с електронната демокрация и електронното правителство, ще обсъждат днес експерти на кръгла маса с мото "Дигитална демокрация и електронно участие в Югоизточна Европа". Събитието има за цел да направи известни добрите практики в сферата на активното гражданско участие и електронната демокрация в района на Румъния, България, Гърция и Сърбия.

Най-големият проблем по пътя към електронната демокрация е, че подходът е центриран към улесняване на администрацията, а не върху потребителя. Това заяви в предаването "Преди всички" Даниела Божинова, директор на Сдружението за насърчаване на гражданската инициатива. От там полагат усилия за прилагане на механизма за активно електронно гражданско участие.
Българите активно участваме в европейската гражданска инициатива, която е първото дигитално средство за демокрация, при това действа на ниво ЕС. Нашето сдружение се опитва да приложи механизма на тази инициатива и за даване на предложения на българските граждани към парламента, т.е. да имаме национална, електронна, гражданска инициатива. Участието в правенето на политическия дневния ред е много важен компонент на демократичния процес – това би могло да се прави електронно
, каза Божинова.

От звуковия файл можете да чуете цялото интервю с Даниела Божинова. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна