Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Думи, които лекуват" - хит в книжарници "Хеликон"

Снимка: БГНЕС

"Думи, които лекуват" е малко джобно издание, "бонбонче", което може да се чете при всякакви обстоятелства, непретенциозно, но задълбочено. Така описа книгата на един от най-известните испански мотивационни лектори Алекс Ровира в предаването "12+3" Людмила Еленкова от книжарници "Хеликон". Книгата е разделена на теми, една от които е "Кризи и възможности":

Идеята на книгата е да работи с думите по терапевтичен начин, по лек начин да предадат много тежък и важен смисъл.

Идеята е, че можеш да отвориш на произволна страница и там те очаква мисъл, която, в ситуация, в която не си знаел как да реагираш, току-виж отключила освобождаващото и изцелително действие на човека, който е вложил цялата си добра енергия в тази мисъл.

"Невидим" на Станислав Койчев - Стан е друго заглавие, открояващо се в книжарници "Хеликон":

Стан има над 140 хиляди абонати в YouTube, с милиони гледания и ужасно много фенове. В книжарниците имаше болни деца, които не можеха да се движат, водени от родителите си, с нечовешки блясък в очите, с такава искрена и неподкправена радост. Това наистина е социално явление. Стан е на 24 години, знае, че има роля и въздействие и се появява като лидер сред тези групи деца. Книгата му разказва за домашното насилие и за насилието в училище по начин и на език, който децата биха възприели от човек, който е близо до тяхната възраст и не звучи нравоучително и назидателно.

Четирима български автори влизат в класацията на "Хеликон" за художествена литература. Милен Рисков е напипал пулса на патриотичната носталгия на българина, а романът "Чамкория" е подобен на "Възвишение", на описва по-близък исторически момент. Ивинела Самуилова и пречупеният през носталгичната женска гледна точка фолклор остават в класацията. Зевзешката, но обичана и четена като виц "Дневник от панелните блокове" на Никола Крумов също попада в класацията. Дебютният роман на Константин Трендафилов "Затворисърце" е четвъртото заглавие.

Още за класацията на "Хеликон" слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна