Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Перев: Македония още дълго ще остане най-проблематичният български съсед

Зоран Заев
Снимка: ЕПА/БГНЕС
В бъдеще и дълго време Македония ще продължи да бъде най-проблематичният български съсед. Това прогнозира в интервю за предаването "Преди всички" журналистът Владимир Перев. По думите му, македонският абсолютизъм, който се развива политически по подобие на Путиновата и Ердогановата визия как да се управлява една държава, превръща Македония в много труден съсед.

Перев коментира темата преди македонският парламент да започна обсъждането на предлагания от Зоран Заев проектосъстав на новото правителство на страната и на програмата му за управление. В него водещата партия в коалицията – СДСМ, се планира да има 16 министри, Демократичният съюз за интеграция на Али Ахмети да бъде с 6, а за Алианса на албанците са отредени два министерски поста.

Най-важните ресори са дадени на македонската част от обществото, посочи Владимир Перев, според когото разглеждането на състава на бъдещия кабинет в парламента няма да мине безпроблемно:

Очаква се дискусиите да бъдат ожесточени и тежки, с много обиди. ВМРО-ДПМНЕ, което изгуби изборите, няма да позволи кандидатите за министри да минат безпроблемно. Ще ги напада жестоко, за да девалвира позициите на новото правителство и да може да се отвори път към евентуални нови избори. Проблеми при гласуването ще има.

Нещата в Македония изглеждат така, сякаш нищо не се е променило, сякаш не е имало избори, всичко работи и функционира така, сякаш не можете да усетите, че Зоран Заев след часове ще бъде следващият премиер, разказа още Перев.

Чуват се много гласове не само да се спре проектът "Македония 2014", но и много паметници да се демонтират или преместят на други места, отбеляза още Перев, визирайки тезата за своеобразна ревизия на културната политика, водена през последните 11 години от ВМРО-ДПМНЕ.

Накъде Зоран Заев ще поведе Македония, слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна