Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов: Не е отменяно решението на служебното правителство за купуването на изтребители

| обновено на 30.05.17 в 16:09
Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС


След края на заседанието премиерът Бойко Борисов коментира темата за модернизиране на армията. Министър-председателят каза, че не е отменяно решението на служебното правителство за купуването на изтребители.

Премиерът е доволен от добрия тон и диалог, постигнат по време на днешното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност при президента. Той добави, че отбранителната индустрия работи на пълни обороти с много поръчки. В модернизацията на армията трябва да се използва и ресурса на БАН, каза премиерът Борисов. Няма конфликт за изтребителите с президента Румен Радев, добави още Борисов. Той обаче заяви, че ще се разсрочат вноските по закупуване на нова бойна техника за всички родове и видове войски, като от това ще бъдат спестени пари.

Всичките родове войски имат нужда. Имаме абсолютно единомислие по въпроса. Аз не казвам да се поставят изтребителите на първо място, а да се поставят трите рода войски едновременно и да се отложи във времето на по-малки вноски за по-дълго, за да вървят всички проекти, това каза и президентът сега.

Попитан за стенограмата на КТБ премиерът припомни, че се е съгласил да бъде разсекретена, но:

Въпросът е, че ако това стане практика, консултативните съвети трябва да се провеждат в присъствието на медиите.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов потвърди, че трите проекта за модернизация на армията трябва да се реализират, ако се разсрочат вноските за плащането по тези пари, ще има още пари за всички родове войски. За мотивацията на войниците ще се мисли догодина, каза Красимир Каракачанов. Попитан коя е най-голямата опасност за националната ни сигурност, Каракачанов отговори:

Състоянието на армията, между другото и колегите от МВР, и от ДАНС, и от другите служби отчетоха некомплекта, който има, незаетите места, вероятно от бюджета за следващата година ще се вземе.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отправи критики, че много проблеми пред сигурността не са заложени в доклада:

Контрабанда, влошаване на здравеопазване, неграмотност и влошаване в образователната система, битова престъпност и така нататък. За мое съжаление днес МС и различните министри не споменаха и дума по тези въпроси.

Нинова изрази съмнение, че правителството ще направи нещо и по въпроса за некомплекта и наличния състав в МВР и Министерството на отбраната и за увеличаване на заплатите в сектора.

На мой въпрос към г-н Горанов той ми отговори, че до края на годината не се предвижда никаква промяна в бюджета, нито актуализация за заплати, нито актуализация за увеличаване на състава на двете министерства. Тази година не могат да разчитат на такова нещо.

В лаконичен коментар лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ каза, че становището на Консултативния съвет е прието от всички членове на заседанието.

В звуковия файл можете да чуете цялото изявление на Бойко Борисов.





БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна