Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди кръглата маса на тема: "Информиран или манипулиран е българският потребител за качеството на храните“

Светла Чамова: Хората страхотно се притесняват от манипулациите в медиите за вредното въздействие на храните

Западните производители често произвеждат стоки с различно качество за българския пазар по поръчка на нашите търговци, които искат да е малко по-евтино

Снимка: Мария Димитрова

Всичко е проблем, когато говорим за качество на едни продукти. Проблем е, разбира се, ако производителите не изпълняват своят дълг – да предоставят качествена храна, но това не са законните производители, които биват контролирани през цялото време на производството от държавните контролни органи. Това каза за предаването "Преди всички“ по "Хоризонт" д-р Светла Чамова, председател на Съюз "Хранителна промишленост", преди днешната кръгла маса на тема "Информиран или манипулиран е българският потребител за качеството на храните". 

Хубаво е да се консумира контролирана храна, но проблемът е в манипулациите, изтъкна тя и припомни за скандала, разтресъл Западна Европа, в който продукти от конско месо са били представени за такива от телешко. Не само медиите, а и интернет, манипулират потребителите, уточни Чамова:

От една структура, държавна – Центърът за оценка на риска – са събрали и посочват такива заглавия. Има приказки, например като: "Ако ядете салами, ще умрете след 20 години". Ако е така, нека да кажат кой е направил това изследване, как го е направил, да се сложи името и структурата, която е направила това, и го доказва. Или примерно: "Кифлата в магазина докарва инфаркт и инсулт"! Хората страхотно се притесняват! Тези притеснения, които излизат в пространството изобщо, това, което се говори непрекъснато, невъзможността хората да се опрат до научните изследвания, това води до промяна на начина на хранене. Явяват се разни гурута, които казват: "Не трябва да се яде месо", примерно. Добре, тогава вие защо предлагате продукти и слагате на продукта името "Веганска луканка" или "Вегански салам хамбургски". Това са пазарни трикове, но те влияят на хората. Посягаш, защото знаеш името "луканка".

Чамова изтъкна, че контролните органи по закон нямат достъп до частните имоти, в които производителите на неконтролирани стоки подготвят продуктите си, ако не са законно регистрирани, и обобщи: Това е абсурд обаче е факт.

Контролните органи си вършат работата много добре, даже и често прекаляват, но те проверяват само законните. Нямат достъп до незаконните! Преди десетина години се водеше една борба и в парламента се вкара един член към Наказателният кодекс, който казва, че, ако имаш такова предприятие за производство на храни, може да бъдеш осъден от 3 до 5 години, ако е незаконно регистрирано. Такъв случай няма! Няма такъв, който да е влязъл в затвора за това, че има такова предприятие.

Само ако има отровени, прокуратурата може да заведе дело, допълни Чамова и сподели за случай, в който брошура на верига магазини заявява, че Съюз "Хранителна промишленост" гарантира качеството на храните, но подписът и печатът са били различни, а собственикът на веригата е отричал да е издавал и разпространявал брошурата.

Д-р Чамова коментира, че не само западните производители произвеждат стоки с различно качество за българския пазар, но често това става по поръчка на българските търговци, които искат "да е малко по-евтино".

Чамова коментира и предложението на БСП за законопроект, според който определен процент от стоките трябва да бъдат български, но изтъкна, че само основната суровина определя дали дадена стока е българска. Тъй като у нас повечето колбаси се правят от вносно месо, те не биха попаднали в групата. 

Според нея не трябва да се дефинира, не че "български продукт е този, който е с български суровини и произведен в България", а "…който се произвежда в България", тъй като добавената стойност на продукта идва от производителите.

Интервюто на Веселина Миланова със Светла Чамова можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна