СЕМ отложи за следващото си заседание изменението на лицензията на Радио България

Съветът за електронни медии отложи за следващото си заседание искането на генералния директор на БНР за изменение на индивидуалната лицензия на Радио България. Ще бъде изготвен експертен доклад от юристите на регулатора за създадения казус. В хода на дебатите стана ясно, че лицензията на Радио България не може да бъде прекратена без искане на генералния директор.

Членовете на СЕМ заявиха, че през месец февруари тази година едномесечен мониторинг на програмата на Радио България установява неизпълнение на програмната лицензия. 

Казусът започва още на 13 февруари 2012 година, когато предишно ръководство на БНР взема решението програмата на Радио България да се излъчва в интернет.

В писмо до СЕМ настоящият генерален директор Александър Велев посочва, че към момента в програмата на Радио България работят 60 служители, който подготвят продукция на десет езика с времетраене 30 минути на всеки език. Набелязани са и мерки за оптимизация на дейността, като реорганизацията ще доведе до закриване на някои езикови редакции при максимална защита на интересите на служителите и спазване на Кодекса на труда.

Програмата на турски език се излъчва ефирно и е интегрирана в програмната схема на Радио Кърджали, а останалите програми са базирани онлайн. 
Мария Стоянова заяви, че предложението на БНР не е коректно:

За мен – трябва да пристъпим към заличаване на лицензията и тогава генералният директор на БНР нека кандидатства с програмната схема, която ни е предоставил. Тук имам три часа турски и в другото време да се излъчва програма "Хоризонт" под названието "Радио България на турски език".
Тогава нека да разгледаме това предложение. Очевидно трябва да пристъпим към административно-наказателни действия
.

Иво Атанасов настоя СЕМ да се въздържи от крайни действия.

Очевидно генералният директор търси изход от това положение, което е заварил, то е от предишния мандат.

Изходът би трябвало да бъде в промяна на закона в тази му част. Не ми звучи приемливо Радио България да излъчва само на турски. Ние не знаем, въпреки че поискахме няколко пъти да отговори, каква е практиката в другите страни от бившия Източен блок. Това неизбежно е свързано и с България, като държава, не само с нас, като регулатор.

Още от категорията

Хиляди поляци отново протестираха срещу плана за съдебна реформа

Хиляди поляци протестираха против последната версия на съдебните реформи, които прокарва управляващата партия "Право и справедливост", предаде Франс прес. Според критици на промените те застрашават върховенството на правото. С развети полски знамена и текстове на конституцията, демонстрантите във Варшава се събраха пред президентския дворец и призоваха за..

публикувано на 25.11.17 в 02:03
Абдел Фатах ас Сиси

30 терористи са загинали при операцията на египетските сили за сигурност след атентата в Синай

Тридесет терористи са били ликвидирани при операцията, която египетската армия започна на Синайския полуостров след атентата в джамия, при който загинаха 235 души. Това съобщи ТАСС, като се позова на телевизия "Скай нюз - Арабия". Екстремистите са били убити в село Ер Рисан, Централен Синай, уточниха източници от силите за сигурност. Египетските специални..

публикувано на 25.11.17 в 01:46

Лек трус бе регистриран в Смолянско

Земетресение е усетено тази вечер в района на Смолян и Чепеларе. Трусът е бил с магнитуд 3,4 по скалата на Рихтер. Въпреки близкото разстояние до село Стойките, той няма разрушителен потенциал, съобщиха от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН. Няма данни за щети, каза заместник-областният управител Андриан Петров. „Усети се..

обновено на 24.11.17 в 21:44

Дете почина след побой в Пазарджик, прокуратурата повдигна обвинения срещу майката и пастрока му

11-месечно бебе от Пазарджик е починало вследствие на жесток побой.  Инцидентът е станал на улица „Рила“ в пазарджишкия ромски квартал. В късния следобед вчера пастрокът и детето били сами в къщата. Детето плачело, а мъжът не успявал да го успокои. Това го изнервило и той започнал да удря детето. След като то изпаднало в безсъзнание, мъжът се..

публикувано на 24.11.17 в 21:38

Паника и затворени метростанции в Лондон тази вечер

Две станции на метрото в Лондон бяха затворени от въоръжена полиция за около час след съобщения за изстрели в района. Някои от магазините наоколо също бяха евакуирани. Съобщенията предизвикаха голяма паника в района, по-оживен от обикновено заради намаленията на цените по магазините в днешния Черен петък. Съобщено бе, че жена е получила леки..

публикувано на 24.11.17 в 20:29

Въоръжени полицаи евакуират лондонското метро

Станция "Оксфорд съркъс" на лондонското метро в момента е в процес на евакуация. На мястото има въоръжени полицаи, предаде преди няколко минути агенция Ройтерс. В региона има голяма паника и някои хора напускат станцията с писъци, предаде кореспондентът на БНР в Лондон Веселин Паунов. Оксфорд стриийт е може би най-известната търговска улица в града и..

обновено на 24.11.17 в 19:30

Професор Никола Георгиев на 80

Един от легендарните преподаватели по теория на литературата в Софийския университет „Свети Климент Охридски“ – професор Никола Георгиев днес отбелязва 80-ия си юбилей. През годините и творчеството му, и думите му често са обсъждани, опровергавани, но никой не оспорва таланта му на преподавател, на литературен критик и на провокатор в добрия смисъл на..

публикувано на 24.11.17 в 19:05