СЕМ отложи за следващото си заседание изменението на лицензията на Радио България

Съветът за електронни медии отложи за следващото си заседание искането на генералния директор на БНР за изменение на индивидуалната лицензия на Радио България. Ще бъде изготвен експертен доклад от юристите на регулатора за създадения казус. В хода на дебатите стана ясно, че лицензията на Радио България не може да бъде прекратена без искане на генералния директор.

Членовете на СЕМ заявиха, че през месец февруари тази година едномесечен мониторинг на програмата на Радио България установява неизпълнение на програмната лицензия. 

Казусът започва още на 13 февруари 2012 година, когато предишно ръководство на БНР взема решението програмата на Радио България да се излъчва в интернет.

В писмо до СЕМ настоящият генерален директор Александър Велев посочва, че към момента в програмата на Радио България работят 60 служители, който подготвят продукция на десет езика с времетраене 30 минути на всеки език. Набелязани са и мерки за оптимизация на дейността, като реорганизацията ще доведе до закриване на някои езикови редакции при максимална защита на интересите на служителите и спазване на Кодекса на труда.

Програмата на турски език се излъчва ефирно и е интегрирана в програмната схема на Радио Кърджали, а останалите програми са базирани онлайн. 
Мария Стоянова заяви, че предложението на БНР не е коректно:

За мен – трябва да пристъпим към заличаване на лицензията и тогава генералният директор на БНР нека кандидатства с програмната схема, която ни е предоставил. Тук имам три часа турски и в другото време да се излъчва програма "Хоризонт" под названието "Радио България на турски език".
Тогава нека да разгледаме това предложение. Очевидно трябва да пристъпим към административно-наказателни действия
.

Иво Атанасов настоя СЕМ да се въздържи от крайни действия.

Очевидно генералният директор търси изход от това положение, което е заварил, то е от предишния мандат.

Изходът би трябвало да бъде в промяна на закона в тази му част. Не ми звучи приемливо Радио България да излъчва само на турски. Ние не знаем, въпреки че поискахме няколко пъти да отговори, каква е практиката в другите страни от бившия Източен блок. Това неизбежно е свързано и с България, като държава, не само с нас, като регулатор.

Още от категорията

6 хил. души, главно от Близкия изток, са опитали нелегално да преминат румънската граница през 2017-а

Близо 6 хиляди души са направили опит да преминат нелегално румънската граница миналата година, според годишния отчет на румънската гранична полиция.  Мнозинството от заловените са били от зоните на конфликти в Близкия изток. През втората половина на годината значително се е активизирал черноморският маршрут, когато стотици мигранти се опитвали..

публикувано на 18.02.18 в 20:20

Фенове на "Ботев" Пловдив се сбиха с полицията в София

Четирима души пострадаха, а петима са арестувани след сблъсъци между полицията и футболни запалянковци в центъра на София преди мача "Левски" - "Ботев" Пловдив. Инцидентът е станал пред заведение на улица "Черковна".  Сигналът в полицията е подаден от минувачи, които са видели фенове на "Ботев" Пловдив да се държат агресивно в заведение и да..

обновено на 18.02.18 в 20:12

Пет жени убити при атака срещу църква в Дагестан

Най-малко пет жени бяха убити при очевидна ислямистка атака срещу православна църква в руската севернокавказка република Дагестан в неделя, съобщи агенция Франс прес. Драмата се разиграла в град Кизляр по време на тържество за празника Масленица, както в Русия наричат обичая Сирни Заговезни и по традиция на този ден изпращат зимата.  Неизвестен..

обновено на 18.02.18 в 19:22

Активисти и симпатизанти на ВМРО поднесоха венци и цветя пред паметника на Левски в Ловеч

Активисти, членове на ВМРО и симпатизанти по традиция поднесоха венци и цветя и се поклониха днес пред паметника на Васил Левски в Ловеч, за да почетат паметта и  делото на Апостола на Свободата.  Пред паметника на Левски в Ловеч  се поклони и заместник-председателят на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки:  Важното е, че е в душите и..

публикувано на 18.02.18 в 19:21
Лавина пада в швейцарския курорт Вале през януари.

10 души в неизвестност след лавина в швейцарските Алпи

10 планинари бяха отнесени в неделя от лавина в швейцарския кантон Вале на границата с Франция и Италия, съобщи Ройтерс, цитирайки полицейски говорител. Лавината паднала на височина 2500 метра в район, наречен Кол де Фенестрал.  Спасителни екипи са започнали издирване на изчезналите, като засега няма информация за националността им...

публикувано на 18.02.18 в 19:00

Паметна плоча за Васил Левски в българското посолство в Атина

Паметна плоча за Васил Левски бе открита днес в българското посолство в Атина в присъствието на над 200 наши сънародници - представители на културните дружества и неделните училища в Гърция, както и много българи от гръцката столица и приятели на България.  По време на церемонията беше обявено, че  Васил Левски ще бъде патрон на неделното училище..

публикувано на 18.02.18 в 18:10

С европейски средства в Бургас ще се изгражда център от нов тип за грижи за хората с тежки увреждания

Център за грижи за хора с тежки увреждания ще бъде създаден в Бургас до края на годината. Средствата в размер на 400 хиляди лева са безвъзмездна финансова помощ по Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси“.  Центърът , който ще бъде създаден, ще е от нов тип. Такива социални заведения предстои да бъдат изградени в още пет от големите..

публикувано на 18.02.18 в 17:48