СЕМ отложи за следващото си заседание изменението на лицензията на Радио България

Съветът за електронни медии отложи за следващото си заседание искането на генералния директор на БНР за изменение на индивидуалната лицензия на Радио България. Ще бъде изготвен експертен доклад от юристите на регулатора за създадения казус. В хода на дебатите стана ясно, че лицензията на Радио България не може да бъде прекратена без искане на генералния директор.

Членовете на СЕМ заявиха, че през месец февруари тази година едномесечен мониторинг на програмата на Радио България установява неизпълнение на програмната лицензия. 

Казусът започва още на 13 февруари 2012 година, когато предишно ръководство на БНР взема решението програмата на Радио България да се излъчва в интернет.

В писмо до СЕМ настоящият генерален директор Александър Велев посочва, че към момента в програмата на Радио България работят 60 служители, който подготвят продукция на десет езика с времетраене 30 минути на всеки език. Набелязани са и мерки за оптимизация на дейността, като реорганизацията ще доведе до закриване на някои езикови редакции при максимална защита на интересите на служителите и спазване на Кодекса на труда.

Програмата на турски език се излъчва ефирно и е интегрирана в програмната схема на Радио Кърджали, а останалите програми са базирани онлайн. 
Мария Стоянова заяви, че предложението на БНР не е коректно:

За мен – трябва да пристъпим към заличаване на лицензията и тогава генералният директор на БНР нека кандидатства с програмната схема, която ни е предоставил. Тук имам три часа турски и в другото време да се излъчва програма "Хоризонт" под названието "Радио България на турски език".
Тогава нека да разгледаме това предложение. Очевидно трябва да пристъпим към административно-наказателни действия
.

Иво Атанасов настоя СЕМ да се въздържи от крайни действия.

Очевидно генералният директор търси изход от това положение, което е заварил, то е от предишния мандат.

Изходът би трябвало да бъде в промяна на закона в тази му част. Не ми звучи приемливо Радио България да излъчва само на турски. Ние не знаем, въпреки че поискахме няколко пъти да отговори, каква е практиката в другите страни от бившия Източен блок. Това неизбежно е свързано и с България, като държава, не само с нас, като регулатор.

Още от категорията

Окръжният съд във Видин ще произнесе присъдата по обвиненията за взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом

Окръжният съд във Видин ще произнесе присъдата по обвиненията за взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом през октомври 2014 година. При производствена авария тогава загинаха 15 души, двама бяха ранени. Обвиняемите са четирима, сред които и тогавашният собственик на завода Валери Митков. Под отговорност са привлечени също  Божидар Василев, бивш..

публикувано на 19.06.18 в 04:55

Импровизиран Парк на корупцията отвори врати в столицата на Украйна

Импровизиран  Парк на корупцията отвори врати в столицата на Украйна, за да подчертае обхвата на проблема чрез интерактивно шоу и любопитни експонати - незаконни придобивки, като кристален сокол за 46 000 долара, предаде Ройтерс. Едно от първите неща, които посетителите виждат във финансираната от ЕС експозиция, е шатра във формата на хляба от..

публикувано на 19.06.18 в 01:57

В лондонския Хайд парк е инсталирана първата голяма творба на открито във Великобритания на художника Христо Явашев-Кристо

От днес до 23 септември в езерото в лондонския Хайд парк е инсталирана първата голяма творба на открито във Великобритания на родения в България художник Христо Явашев-Кристо. Работата си по инсталацията "Мастаба" от скупчени 7506 варела с обща маса 500 тона творецът започва в началото на април. Мастабите са древноегипетски гробници с форма на..

публикувано на 19.06.18 в 00:12

Стрелбата тази вечер в шведския град Малмьо не е свързана с тероризъм

Стрелбата тази вечер в шведския град Малмьо не е свързана с тероризъм. За това предаде Ройтерс, като цитира информация местната полиция. "Няма причина за тревога сред гражданите, част от центъра на града е под кордон и се извършва разследване", заяви полицейският говорител Стефан Сьодерхолм. по неофициални все още данни са ранени четирима души. Към..

публикувано на 18.06.18 в 22:56
Проливният дъжд в столицата наводни и метростанции

Фандъкова: Над 1500 сигнала са получени на тел. 112 след пороя в София

Над 1500 сигнала са получени на тел. 112 след поройния дъжд в София. Това заяви на брифинг кметът на столицата Йорданка Фандъкова: "За около един час паднаха около 50 литра на кв. метър дъжд в града, получени са над 1500 сигнала на тел. 112, над 900 от тях са за наводнени сгради. Останалите са за завирени участъци, наводнени подлези и..

публикувано на 18.06.18 в 21:19
Шофьорът на катастрофиралия камион е починал на място

Камион се вряза в дърводелски цех в село Горски извор, шофьорът е починал на място

Тежка катастрофа на пътя Пловдив-Свиленград край село Горски извор взе поредната жертва. Шофьор на камион загина на място след като се вряза в дърводелски цех. Няма пострадали работници. Хората от селото ще поискат от КАТ връщането на контролния пункт, който е следил за скоростта на преминаващите автомобили. Камионът, собственост на..

обновено на 18.06.18 в 21:02
Първенецът на випуска Радина Караиванова

Връчиха дипломите на зрелостниците от най-старото езиково училище

В най-старото езиково училище у нас -ловешката профилирана езикова гимназия "Екзарх Йосиф I“ днес бяха връчени дипломите на 65-ия випуск. 13 от зрелостниците бяха наградени за отличен успех. Първенец на випуска и пълен отличник е Радина Караиванова от Свищов. "Прекрасно е, след всички тези усилия, чувството е неописуемо. Това училище е с..

публикувано на 18.06.18 в 20:30