Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЕМ отложи за следващото си заседание изменението на лицензията на Радио България

Съветът за електронни медии отложи за следващото си заседание искането на генералния директор на БНР за изменение на индивидуалната лицензия на Радио България. Ще бъде изготвен експертен доклад от юристите на регулатора за създадения казус. В хода на дебатите стана ясно, че лицензията на Радио България не може да бъде прекратена без искане на генералния директор.

Членовете на СЕМ заявиха, че през месец февруари тази година едномесечен мониторинг на програмата на Радио България установява неизпълнение на програмната лицензия. 

Казусът започва още на 13 февруари 2012 година, когато предишно ръководство на БНР взема решението програмата на Радио България да се излъчва в интернет.

В писмо до СЕМ настоящият генерален директор Александър Велев посочва, че към момента в програмата на Радио България работят 60 служители, който подготвят продукция на десет езика с времетраене 30 минути на всеки език. Набелязани са и мерки за оптимизация на дейността, като реорганизацията ще доведе до закриване на някои езикови редакции при максимална защита на интересите на служителите и спазване на Кодекса на труда.

Програмата на турски език се излъчва ефирно и е интегрирана в програмната схема на Радио Кърджали, а останалите програми са базирани онлайн. 
Мария Стоянова заяви, че предложението на БНР не е коректно:

За мен – трябва да пристъпим към заличаване на лицензията и тогава генералният директор на БНР нека кандидатства с програмната схема, която ни е предоставил. Тук имам три часа турски и в другото време да се излъчва програма "Хоризонт" под названието "Радио България на турски език".
Тогава нека да разгледаме това предложение. Очевидно трябва да пристъпим към административно-наказателни действия
.

Иво Атанасов настоя СЕМ да се въздържи от крайни действия.

Очевидно генералният директор търси изход от това положение, което е заварил, то е от предишния мандат.

Изходът би трябвало да бъде в промяна на закона в тази му част. Не ми звучи приемливо Радио България да излъчва само на турски. Ние не знаем, въпреки че поискахме няколко пъти да отговори, каква е практиката в другите страни от бившия Източен блок. Това неизбежно е свързано и с България, като държава, не само с нас, като регулатор.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна