СЕМ отложи за следващото си заседание изменението на лицензията на Радио България

Съветът за електронни медии отложи за следващото си заседание искането на генералния директор на БНР за изменение на индивидуалната лицензия на Радио България. Ще бъде изготвен експертен доклад от юристите на регулатора за създадения казус. В хода на дебатите стана ясно, че лицензията на Радио България не може да бъде прекратена без искане на генералния директор.

Членовете на СЕМ заявиха, че през месец февруари тази година едномесечен мониторинг на програмата на Радио България установява неизпълнение на програмната лицензия. 

Казусът започва още на 13 февруари 2012 година, когато предишно ръководство на БНР взема решението програмата на Радио България да се излъчва в интернет.

В писмо до СЕМ настоящият генерален директор Александър Велев посочва, че към момента в програмата на Радио България работят 60 служители, който подготвят продукция на десет езика с времетраене 30 минути на всеки език. Набелязани са и мерки за оптимизация на дейността, като реорганизацията ще доведе до закриване на някои езикови редакции при максимална защита на интересите на служителите и спазване на Кодекса на труда.

Програмата на турски език се излъчва ефирно и е интегрирана в програмната схема на Радио Кърджали, а останалите програми са базирани онлайн. 
Мария Стоянова заяви, че предложението на БНР не е коректно:

За мен – трябва да пристъпим към заличаване на лицензията и тогава генералният директор на БНР нека кандидатства с програмната схема, която ни е предоставил. Тук имам три часа турски и в другото време да се излъчва програма "Хоризонт" под названието "Радио България на турски език".
Тогава нека да разгледаме това предложение. Очевидно трябва да пристъпим към административно-наказателни действия
.

Иво Атанасов настоя СЕМ да се въздържи от крайни действия.

Очевидно генералният директор търси изход от това положение, което е заварил, то е от предишния мандат.

Изходът би трябвало да бъде в промяна на закона в тази му част. Не ми звучи приемливо Радио България да излъчва само на турски. Ние не знаем, въпреки че поискахме няколко пъти да отговори, каква е практиката в другите страни от бившия Източен блок. Това неизбежно е свързано и с България, като държава, не само с нас, като регулатор.

Още от категорията

Протест в столицата срещу промените в Закона за опазване на околната среда

Природозащитници протестираха пред парламента заради решението на депутатите да отхвърлят ветото на президента за последните промени в Закона за околната среда, които предвиждат да се обжалва само на една съдебна инстанция екологичната оценка на национално значими проекти. „ България се оказва първата страна в Европейския съюз, която премахва втората..

публикувано на 20.09.17 в 21:30

Започва унищожаването на яйца и птици от птицекобината в Поликраище

Птицекомбинатът в горнооряховското село Поликраище, в чиито яйца беше открито наднормено съдържание на фипронил, започна да извозва кокошките и яйцата към екарисажите за унищожение. След датата на възбрана на продукцията 13 септември нито едно яйце не е излязло от птицефермите, увери управителят на производството и ветеринарен лекар Ивайло..

публикувано на 20.09.17 в 21:19

Пожарът край село Ясна поляна бе потушен

Пожарът край село Ясна поляна, община Приморско, е потушен, съобщи  кметът на населеното място Георги Георгиев. Горяха близо 100 дка сухи треви. На място бяха изпратени 4 екипа на пожарната, които бързо овладяха стихията. Огънят не успя да стигне до селото, няма пострадали хора, нито засегнати къщи.

публикувано на 20.09.17 в 20:06

Доклад за замърсяването на въздуха у нас беше представен пред две парламентарни комисии

Доклад за замърсяването на въздуха в страната беше представен пред парламентарните комисии по околната среда и водите и по здравеопазване.   На пети април тази година съдът на Европейския съюз в Люксембург излезе с решение по дело срещу България за превишаване на пределно допустимите норми за съдържание на фини прахови частици във въздуха. От..

публикувано на 20.09.17 в 20:00

Проф. Ив. Даскалова: През 2030 година болните от диабет в света се очаква да достигнат 500 милиона

Броят на българите с диабет расте, алармира в интервю пред "Хоризонт"    проф. Ивона Даскалова, председател на Българската диабетна асоциация и началник на клиниката по ендокринология във Военномедицинската академия.  На 22-ри септември у нас ще се проведе европейски конгрес на Диабетната асоциация под мотото "Заедно срещу диабета". Форумът ще събере..

публикувано на 20.09.17 в 19:35

Голям пожар в близост до село Ясна поляна

Голям пожар пламна в близост до село Ясна поляна, община Приморско. Кметът Георги Георгиев е на място, а пожарникарите правят всичко възможно огънят да не достигне до самото населено място. Няма опасност за населеното място, увери началникът на Регионалната дирекция на "Пожарна безопасност и защита на населението" в Бургас комисар Васил..

обновено на 20.09.17 в 18:05

Костадин Костадинов за политическите послания, отношенията с Русия и демографията

На проведения през уикенда в Стара Загора Национален конгрес на политическа партия "Възраждане" нейният лидер Костадин Костадинов обяви България за територия с колониален статут, чието население се стопява с 500 хиляди души годишно. Кореспондент на БНР Венелина Попова разговаря с Костадинов, който обясни своите тези, коментира и отношенията ни с..

публикувано на 20.09.17 в 18:00