Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва Седмицата на испанското и иберо-американското кино в София

БНР Новини
Хайме Ермида, културно аташе на Испанското посолство у нас и водещата на „Артефир“ Невена Праматарова.
Снимка: Кирчо Стоичков
Рекорден брой филми ще бъдат показани на 24-то издание на Седмицата на испанското и иберо-американското кино в София. Фестивалът ще бъде открит с драмата „Късно е за гняв“ на испанския режисьор режисьора Раул Аревало на 1 юни от 19 ч. в кино „Люмиер Лидл“. Филмът разказва за обирджия, който се опитва да започне нов живот след като излежава 8 години в затвора. Лентата е носител на испанската филмова награда „Гоя“ за най-добър филм и най-добър режисьорски дебют за 2016 г.
Друг акцент във фестивалната програма ще е „Кралицата на Испания“ – филм на Фернандо Труеба с участието на Пенелопе Крус и Хавиер Камара. Той е продължение на „Момичето на твоите мечти“ от 1998 г. и е носител на 5 номинации за наградата „Гоя“. Историята се развива през 50-те години и показва Крус в ролята на велика кинозвезда, завърнала се в Испания, за да снима суперпродукция.
По време на фестивала ще бъдат показани 29 филми от всички жанрове от Испания и Южна Америка, като 19 от тях са премиерни за България. Прожекциите ще са в 4 киносалона – „Люмиер Лидл“, „Евро Синема“, „G8 Синема“ и „Червената къща“, където българската публика ще се срещне с испанския режисьор Хосе Луис Герин и ще гледа най-добрите му документални филми.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна