Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерският съвет ще улесни работата на ТЕЛК-овете с нова наредба за медицинската експертиза

Мирослав Ненков
Снимка: БГНЕС
Министерският съвет ще приеме Наредба за медицинската експертиза, свързана с работата на ТЕЛК-овете.

Тя беше одобрена на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество с възраженията на част от работодателите.

От няколко седмици работата на ТЕЛК-овете е затруднена, заради решение на Административния съд, който отмени Наредбата, по която експертните лекарски комисии определят процента на нетрудоспособност на хората с повече от едно заболяване.

Заместник-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков обясни:


ТЕЛК-овете изпаднаха в ситуация, в която нямат законова база, на която да стъпят, за да определят процента на нетрудоспособност на хора с повече от едно заболяване. Това забави работата и остави много хора без трудово-експертна лекарска оценка.

Давам си добре сметка, че пациентите, които са останали без експертна оценка, за тях и два дена е дълъг срок. Тези срокове ако са изтекли, трябва пак да се направят тези изследвания.

Отнема технологично време за активизиране отново на тази наредба. Слава Богу, че експертите в Министерството на здравеопазването са го предвидили това и са спестили още един цял месец чакане на нашите пациенти.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна