Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инициативен комитет предлага мандатност на директорите в системата на образованието и други мерки

Снимка: БГНЕС
Началниците и директорите в системата на образованието да бъдат назначавани с мандат - това предлагат от Националния инициативен комитет за качествена образователна система.

Другите предложения включват въвеждането на методики за подбор на всички ръководители и служители в системата на образование, периодични тестове и събеседвания за определяне на състоянието на всеки един служител в училищата, яслите и детските градини, както и създаване на независима комисия за цялостен надзор на системата на образованието, в чийто правомощия да бъде включено и налагане на дисциплинарно уволнение при наличие на насилие от страна на служители в ясла, детска градина или училище.

Предвижда се още да бъде променен целият адаптационен модел при първоначалното постъпване и при смяната на ясла, детска градина или училище и въвеждане на постоянно наблюдение чрез технически средства във всички помещения на училища, детски градини и ясли.

За всяко дете със специални образователни потребности да бъде осигурен помощен персонал, а в яслите и детските градини телевизия и интернет да бъдат използвани единствено с учебна цел, предвиждат още промените.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Александра Михайлова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени