Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Константин Добройков поема закриването на сезона на Радиооркестъра

Константин Добройков

В историята има не един и два случая, когато така са изгрявали звездите на много музиканти - когато един концерт или спектакъл е застрашен да бъде отменен, поради заболяване на титуляра, ако има добре подготвен заместник и той се представи на ниво, публиката винаги помни подобни жестове.


Закриването на сезон 2016/2017 на Симфоничния оркестър на БНР на 9 юни трябваше да бъде последният концерт за Росен Гергов като главен диригент на състава. Програмата е избрана от самия него и е много амбициозна: включва премиера за България на творбата "Учение за хармонията" от Джон Адамс - един от най-популярните съвременни американски композитори, и грандиозната симфонична поема "Тъй рече Заратустра" от Рихард Щраус, с изключително популярните начални фанфари, използвани години наред като олимпийски сигнал, но иначе много рядко свирена у нас, заради мащабността и взискателността към оркестъра. 

Росен Гергов се оттегли от участие в този концерт броени дни преди началото на репетициите, поради здравословни проблеми. И неговата роля веднага пое Константин Добройков, диригент в Държавна опера - Пловдив от 2013 г. насам. Това, разбира се, не е случайност. Младият музикант, който е американски възпитаник и вече трупа репертоар и опит, през целия сезон работеше с Радиооркестъра като асистент-диригент по покана на самия Росен Гергов. Неговата подготвеност в този критичен за оркестъра момент е особено ценна и спасява оркестрантите от стрес и промени точно преди финала.

Концертът ще се състои на 9 юни от 19.30 часа в зала "България" и ще бъде предаван пряко по Програма "Христо Ботев".

От звуковия файл чуйте какво разказва за себе си и за работата с оркестъра диригентът Константин Добройков в интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна