Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Манолова: Когато администрацията започне да работи добре, необходимостта от омбудсман ще отпадне

| обновено на 12.06.17 в 13:52
Снимка: Ани Петрова

Близо 27 000 души са потърсили съдействието на омбудсмана през последната година. Ръстът на жалбите е почти двоен, а екипът, който ги обработва – същият както преди година.

Едва ли ще произведа новина като кажа, че администрацията, централна и местна, независимо за какво управление става дума - ляво, дясно … Изобщо партийно-политически няма никаква разлика, а администрацията се държи високомерно и пренебрежително по отношение на гражданите. Аз лично, наистина се вбесявам когато чуя констатацията: "Ами нищо не може да се направи, така стоят нещата“ за явни несправедливости, които съществуват.

Винаги се шегувам, че когато администрацията започне да работи наистина добре и по правилата, необходимостта от институцията на омбудсмана ще отпадне и ще заживеем в един по-добър и по справедлив свят, но мисля, че в момента сме много, много далече от този момент.

Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ омбудсманът Мая Манолова. Миналата година са организирани 20 публични дискусии с участието на всички отговорни институции.

В топ пет на нарушените права са нарушените права на потребителите, жалбите срещу злоупотребите от страна на монополни дружества - топлофикациите, енергоразпределителните дружества, ВиК-та, мобилните оператори, различните финансови институции, с които гражданите имат сблъсък.

На второ място са социалните права и социално-осигурителните права. Тук са неплатени трудови възнаграждения, некоректно отношение от страна на работодатели, невнесени осигуровки, пенсиите.

На трето място са жалбите срещу нарушено право на собственост, а най-често става дума за устройствени и кадастрални планове или застрояване на зелени площи.

Работата на целия ми екип два пъти се е увеличила, не просто като брой жалби и сигнали, а и като опита ми да уплътня всички правомощия, които има институцията  , така че да бъдем по-ефективни, тоест, не просто да сме една гара разпределителна за жалби да ги препращаме на съответните институции и после copy / paste - да пращаме отговорите им на гражданина, отчете Манолова  и обясни, че част от борбата ѝ е да убеди хората, че институцията има правомощия да разрешава проблемите им:

Защото, те проблемите са ясни. Например, арбитражните съдилища - частната паралелна система, която съдеше стотици хиляди граждани годишно. Проблемът е констатиран и от моя предшественик. Той е писал препоръки до МВР, до изпълнителната власт, до съдебната, до законодателната, давал е медийни изявления, участвал е в различни предавания. Но, в крайна сметка беше необходимо да напиша промените в няколко закона, да настоявам да ги внесат депутати от всички цветове, да настоявам да влязат за разглеждане, да прекарам 2 пъти по 8 часа в Правната комисия докато се приеме и последния текст и след това да съм в зала, когато това стана факт. Тоест, нужно е наистина, когато става въпрос за по-сериозен проблем, който мъчи много граждани, да настоявам до край за неговото решаване и законодателно.

Манолова изброи и някои от значимите големи каузи, за чието реализиране се е преборила – отпадане на ДДС върху дарените храни, премахване на арбитражните съдилища, намаляване на таксите за юрисконсулти в топлофикационните дружества, които пресрочилите длъжници трябва да заплатят. Манолова предложи и законопроект за урегулиране дейността на частните съдебни изпълнители, който беше внесен в НС от БСП и ВОЛЯ. ГЕРБ обаче внесе свой законопроект, а Манолова е получила уверения от „Обединени патриоти“ и ДПС, че също ще внесат предложения. Тя очаква да се проведе голям форум и всеки да изложи аргументите си и е оптимист, че решение ще бъде намерено, защото:


Проблемите на  хората  с "Топлофикация", с арбитражите, а сега и с частните съдебни изпълнители не са партийно политически проблеми. Те нямат цвят. Издевателството над един човек, дали от работодателя му, дали от монополист, дали от банка, дали от фирма за бързи кредити, дали от ЧСИ, не е партийно политическо.

Аз съм сигурна, че му е дошло времето на този проблем да бъде решен, и че предложените от мен промени ще бъдат сложени на масата, защото това също е тема, по която работя повече от пет години.


Екипът на омбудсмана е посветил усилията си през юни на правата на децата и Манолова е посетила няколко центъра, в които е обяснявала на децата, че имат права и кои са институциите, които се борят за тях.

Манолова оцени като „абсолютно неприемливо“ въвеждането на принцип на уседналост като условие за упражняването на избирателните права, освен ако не бъдат създадени изборни райони в чужбина.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна