Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма влошаване при резултатите от матурите

Снимка: БГНЕС
Няма влошаване на резултатите, а разликите в матурите от последните три години са относително минимални, коментира министърът на образованието и науката Красимир Вълчев при представянето на резултатите от матурите в 12-и клас от май тази година. Продължава тенденцията за намаляване на броя на явяващите се на държавен зрелостен изпит. Най-голям интерес учениците продължават да проявяват към Биология и здравно образование, География и Икономика и Английски език.

Средната оценка на първата задължителна матура по български език и литература е добър 4,13, а на втория задължителен държавен зрелостен изпит по 13 предмета по избор на зрелостниците е - добър 4,38. На първата матура на 19 май са се явили 48 755 зрелостници, като от тях 3887 са получили слаби оценки, обобщи Евгения Костадинова от МОН.

Тази година, в сравнение с миналата, резултатите по Български език и литература и по География и Икономика са по-високи. От МОН отчитат и възходяща тенденция в резултатите по История и цивилизация, Френски език, Химия и Опазване на околната среда, Немски, Италиански и Френски език.

Ако учениците със сто точки през миналата година са били 131, то тази година те са едва 18. Само един ученик е получил максимумален брой точки 100 и на двете матури. Почти по всички предмети резултатите на момичетата е по-висок от този на момчетата. Като по математика резултатите са напълно еднакви - много добър 4,64.

Добре се представят средните училища. Най-високи резултати са постигнали учениците в София-град, Смолян и Варна, а най-ниски в Ямбол и Кърджали.
Данните на МОН показват още, че намалява процентът на зрелостниците, които пишат интерпретативното съчинение и се увеличава броят на учениците, които се опитват да пишат есе.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна