Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Върбанов: Проблеми има навсякъде, но негативното отношение няма да подобри нещата

БНР Новини
Аделина Александрова и Иво Върбанов в студиото на "Предаване без име"
Снимка: Гроздан Христозов
Иво Върбанов е роден в семейство на музиканти – неговата майка свири на виолончело, леля му на пиано, а дядо му е бил любител пианист. Още като дете заминава за Италия с майка си. В Милано учи при унгарската пианистка Илонка Декерс от 1988-1993 година, след което продължава в Англия. Там работи със Суламита Ароновски и Франк Вибаут в Кралската академия за музика, а през 1998 година осъществява следдипломно обучение със стипендия от фондация Ротари.
През 1998 година заедно със Сеели Тоивио печелят І награда и Специална награда на ХХV международен конкурс за камерна музика във Финале Лигуре (Италия).
Иво Върбанов изнася концерти в България, Италия, Великобритания, Франция, Полша, Испания, както и в редица градове на Англия. Носител е на наградата „Иван Вазов” за популяризиране на българската култура в чужбина. От 2003 г. е артистичен директор на Българско творческо изкуство, свързано с разпространението на нашата култура във Великобритания. През същата година стартира и проект за винопроизводство, в което днес вече има определени постижения – единствен български представител е в Международната академия на виното – Женева.
На 11 юни в залата на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ беше представен най-новият компактдиск на Иво Върбанов. Той включва две от най-големите и представителни произведения за пиано на Димитър Ненов – Концерт за пиано и оркестър и Балада №2. Записът е осъществен с Кралския Шотландски национален оркестър под диригентството на Емил Табаков. Цялата инициатива за проекта е на Иво Върбанов.
Специален гост в „Предаване без име“, Иво Върбанов сподели много съкровени моменти от живота си, за които можете да научите от двата звукови файла.








Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна