Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Законът за културното наследство срещу културното наследство

БНР Новини
Проф. Диана Гергова (вляво) и Анелия Торошанова.
Снимка: Кирчо Стоичков

Това е заглавието на книгата на проф. Диана Гергова - един от най-изтъкнатите български траколози и специалисти по тракийска археология. Проф. Гергова е дългогодишен ръководител на разкопките в Националния резерват „Сборяново” и Светилището на Дионис на вр. Острец край Велингард. Автор е на много книги и над 200 научни статии. Професор е по археология в Държавния университет в Жешув (Полша), член е на престижни национални и международни организации, сред които управителния съвет на националния комитет на ИКОМОС - ЮНЕСКО, Световния археологически конгрес - член и координатор за Централна и Източна Европа и Азия.
Проф. Диана Гергова започва книгата си с една фраза на Димитър Димов от „Тютюн” - И все пак ясно виждам, че нашият свят ще загине от алчността си.
В книгата си изтъкнатата българска археоложка поставя важни въпроси за културното ни наследство. Кой и каква реална отговорност носи за разпадащите си старини? Достатъчно ли е да отнесем казусите по опазването на културното наследство до съдебната система, за да се надяваме, че прокуратурата ще признае варварството спрямо един паметник на културата за престъпление? Ще има ли адекватна за това престъпление присъда и кой ще понесе отговорността? Отговорите на тези въпроси търсим и в  предаването днес, в което проф. Гергова бе специален гост. Ще чуете и има ли адекватна правна защита на паметниците на културата в България, кои са несъвършенствата в закона, който „беше написан напук и е неадекватен, и не върши никаква работа” - по думите на доц. Красимир Манов.
Чуйте повече по темата в интервюто на Анелия Торошанова с проф. Диана Гергова и с доц. Красимир Манов.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна