Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майк Сандърс: Все още не е ясна цената на сделката между Тереза Мей и юнионистите от Северна Ирландия

Протестиращи срещу политиката на британския премиер Тереза Мей след предсрочните избори в началото на юни
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Терористични нападения, опустошителен пожар, извънредни общи избори, политическа несигурност в резултат на тези избори  - това е картината във Великобритания в навечерието на така важните не само за страната, но и за бъдещето на Европа преговори по Брекзит. Консевративната партия на Тереза Мей, вместо да увеличи мнозинството си в парламента, загуби и това, което имаше и сега отчаяно се опитва да остане на власт. Това става възможно благодарение на подкрепата, която ще й окаже неособено известната до момента севернорландска Демократична юнионистка партия. Двете партии преговарят вече дни. Твърди се, че сделка е постигната, макар и още да не финализирана.

Редакторът от европейсдкия отдел на световните служби на ББС Майк Сандърс коментира за предаването "Събота 150", че консервативното правителство ще има нуждата от гласовете на 10-те депутати на Демократичната юнионистка партия за правителството на малцинството, но се знае какво юнионистите очакват в замяна:

Северноирландските юнионисти водиха кампания в полза на Брекзит, но за „мек Брекзит“, тъй като си дават сметка за евентуално възтановяване на твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия. Така че те трябва да очакват някакви гаранции от британските власти, че няма да се стигне до твърда граница. Разбира се, самото британско правителство също не иска твърда граница. Как обаче това ще бъде избегнато е трудно да се каже, при положение, че Лондон, поне до момента, настоява за излизане от митническия съюз. Това със сигурност е един от ключовите въпроси за договаряне.

Запитан не е ли опасна подобна сделка само с една от партиите в Северна Ирландия, при наличието на крехък мирен процес, в момент, когато подялбата на властта е в криза след разпускането на парламента в Белфаст, Сандърс заяви:

Може да бъде много опасна, защото съгласно споразумението от Разпети петък от 1998-а година, което урежда подялбата на властта в Северна Ирландия, британското правителство трябва да бъде безпристрастен арбитър. Така че, ако правителството влиза в някакви официални отношения, било то под формата на коалиция или просто споразумение за подкрепа, с Демократичната юнионистка партия, не точно в коалиция, британските власти могат да бъдат обвинени, че вече не са независим арбитър. Северноирландските юнионисти са основната протестантска партия, а протестантите искат близък съюз с Лондон. За разлика от тях, другата голяма партия, тази на Шин Фейн, иска обединение с Ирландия. Националистите от Шин Фейн вече ясно изразиха техните резерви към такава сделка.

Речта на кралицата е насрочена за сряда, официално програмата на правителството още не е изложена, нито одобрена, а вече стана ясно, че в понеделник ще стартират преговорите за Брекзит. Майк Сандърс анализира сложния казус да се започват преговори при положение, че все още няма правителство:

Правителсво няма в смисъл, че Тереза Мей се нуждае от речта на кралицата, в която на практика се излага законодателната програма, одобрена от парламента, за да се стартира официално процедурата. Така че от тази гледна точна може и да се каже, че няма правителство. Но всъщност министрите вече са назначени. Дейвид Дейвис остава министър за Брекзит, който ще води преговорите за напускането на ЕС. В понеделник той ще има работен обяд с главния преговарящ на организацията Мишел Барние. Това ще бъде първата от серията срещи, които ще се състоят редовно през следващите месеци. Така че британските  преговарящи имат карт бланш да се опитат да постигнат каквото могат. От Брюксел имаме информация, че форматът на преговорите ще следва изискванията на ЕС, а именно, че първоначалните обсъждания ще се фокусират върху гарантирането на правата на европейските граждани във Великобритания и на британците в ЕС, както и върху другия важен въпрос - каква сума Лондон трябва да плати като задължения към Брюксел. Според европейските източници, британците са се съгласили с решаването първо на тези въпроси, преди да се пристъпи по-късно през годината към бъдещите търговски отношения на Великобритания със Съюза, което пък е приоритет на британците.

Позицията на Майк Сандърс в детайли чуйте в звуковия файл.
 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени