Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"На моята майка Сирия" – историята на една майка, която спасява трите си деца от войната

Снимка: БГНЕС

Авторката от българо-сирийски произход Даян Шаер, която е родена в Русе, гостува в студиото на „Хоризонт“, за да представи втората си книга, която носи заглавието "На моята майка Сирия".

Това е една много интересна история, която аз реших да запечатам по много нестандартен начин, отбеляза Даян Шаер и допълни:

Вместо да вкарвам тази история, която е по действителен случай, в роман с герои, аз реших да я направя и да я пречупя през призмата на едно интервю – писателско интервю, както аз го наричам, и всъщност написах една книга, която озаглавих "На моята майка Сирия или един мой ден с бежанка".

От сутрин до вечер нашият ден, който прекарахме заедно съм го описала - в нейният дом, много исках да е там, за да може да бъде още по-лично, да се докосна до нейната крепост.

Шаер разказа, че нейната героиня е легална бежанка, която е настоявала да дойде у нас, защото нашата страна и напомня за родината. Тя намира нов живот у нас, въпреки че съпругът ѝ остава първоначално в Сирия, а по-късно отива в Германия:

Нейният път е съвсем нормален – с виза, а тя е дошла тук в България, избира точно това място, защото ми сподели, че по някакъв начин го оприличава на Сирия.

Въпросите, които съм и задала, отговорите, които тя ми даде – много тежки истории, но някои бяха и много смешни, защото се върнахме в спомените ѝ в Сирия, нейният град Алепо.

Всъщност това е една история на майка, която спасява трите си деца от войната и в момента в нейният апартамент, който вече е празен, живеят три семейства, които са останали без покрив над главите си.

Аз много исках да извадя един човек от статистиката и да покажа неговото лице, подчерта Даян Шаер, разказвайки за своята героиня.

Повече за книгата и авторката ще научите от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна