Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Интересите на клиентите на застрахователните компании, в които КФН назначи квестор, са защитени

Снимка: БГНЕС
Интересите на клиентите на двете застрахователни компании, в които Комисията за финансов надзор назначи квестор, са защитени, заяви за "Хоризонт" застрахователният експерт Борислав Богоев. В петък вечерта регулаторът постанови в рамките на един месец квестор да установи финансовото състояние на застрахователната компания "Надежда" и "Синдикалната взаимозастрахователна кооперация".

Ако в застрахователните компании няма достатъчно пари, за да изплатят обезщетение на клиент, парите ще бъдат изплатени от гаранционния фонд, обясни Борислав Богоев.

Става въпрос за онази част от гаранционния фонд, която се управлява във връзка със застрахователни компании, които са изпаднали в неплатежоспособност и несъстоятелност тогава, когато има неудовлетворени претенции.


И двете компании имат минимален пазарен дял:

Едната компания е под един процент, а другата е от порядъка на 3-4%, в животозастраховането.


Дори и да се стигне до отнемане на лиценза на някоя от компаниите, интересите на клиентите им ще бъдат защитени, увери Богоев:

Прехвърля се портфейлът към застраховател, който има лиценз и всички лица, които са застраховани в една компания, следва да бъдат спокойни.

Повече по темата можете да научите от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна