Собствениците на земи в "Бедечка" ще се обезщетяват с държавни имоти

| обновено на 19.06.17 в 17:30
БГНЕС
Бъдещето на парк "Бедечка" е било обсъдено на среща между премиера Бойко Борисов и кмета на Стара Загора Живко Тодоров. Решено е да продължи процедурата за промяна на Общия устройствен план на града, за да може паркът да се запази. Собствениците на земи ще бъдат обезщетени с равностойни терени – общинска или държавна собственост.

Единствената законова процедура, която позволява запазването на парка, е след промяната на Общия устройствен план да се отчуждят имотите в границите му, а на собствениците им да бъдат предложени равностойни терени след оценка на всеки един имот. И единственото алтернативно решение, твърди кметът, без да се харчат средства от общинския бюджет. От областната управа вече са предложили списък с имоти с отпаднало предназначение, предимно собственост на Министерството на отбраната.

Областният управител Гергана Микова коментира на специалната пресконференция, че избраният вариант устройва всички страни и не ощетява никого. В ранния следобед кметът е провел първата си среща със собствениците на земи. Терените, които ще им бъдат предложени, са в рамките на града, имат изградена инфраструктура и позволяват строителство.

Още от категорията

Във Варна беше открита "Студентска улица"

Целта на проекта е всичко полезно за студентите по време на тяхното следване да бъде разположено на централно и разпознаваемо място. Ректорът на университета професор Пламен Илиев , по чиято идея се реализира проекта, каза: На тази улица са разположени всички необходими функции за тяхното нормално обучение - банков офис, офис Студентски..

публикувано на 21.10.17 в 05:00

Планински маратон „Хайдушки пътеки“ стартира днес в Сливен

Началото ще бъде дадено в 8:00 часа от символа на града „Стария бряст.“ В него ще се включат едни от най-изявените състезатели по планинско бягане в България. Маратонът е класически 42 км., както и 21 км. за професионалисти. Отделно от професионалистите, е предвидено и трасе за граждани и представители на институциите в града. Те ще пробягат..

публикувано на 21.10.17 в 04:50
Архивна снимка на Пебло Неруда.

Експерти: Пабло Неруда не е починал от рак

Международен екип учени излезе със становище, че поетът и носител на Нобелова награда Пабло Неруда не е починал от рак. Експертите са фокусирани върху идентифицирането на патогенната бактерия, която може да е причинила кончината му. Комунистическият писател почина след военния преврат на десните в Чили през 1973 г. Според официалната версия той..

публикувано на 21.10.17 в 04:05

И Перу узакони използването на марихуана за медицински цели

Перу стана поредната страна в Латинска Америка, която узакони използването на марихуаната за медицински цели. Националният конгрес одобри с 67 гласа "за" и 5 "против" закон, позволяващ растението да се произвежда, внася и продава. Според законотворците стъпката ще спомогне за подобряването на качеството на живота на хиляди пациенти: Днес дадохме..

публикувано на 21.10.17 в 03:56

Средната възраст на потребителите в интернет пада с три години

Всяко дете между 9 и 17 години вече е в интернет, като 90 процента от тези деца ежедневно са в мрежата. Тревожните данни съобщи Георги Апостолов от Центъра за безопасен интернет, според когото това е благодатна почва за всякакви измами. Над 70 на сто от ненавършилите 12 години вече имат профили във Фейсбук, където голям проблем са и фалшивите..

публикувано на 21.10.17 в 03:53

Все още не е ясно къде ще бъдат загробени заразените птици от добричкото село Стефаново

Патиците в птицефермата в село Стефаново, които трябва да бъдат умъртвени, са 11 000. Все още обаче не е взето окончателно решение къде да бъдат загробени. Според кмета на село Стефаново Марин Хаджийски мястото, което Областната дирекция по безопасност на храните   е избрала, не е подходящо и има постъпила жалба: Моето становище е, че това..

публикувано на 21.10.17 в 03:47

Започна масово монтиране на водомери в град Рила

Жители на Кочериново и близките села обвиняваха "Кюстендилска вода" в липса на контрол по потреблението на питейна вода в Рила, където, според коментари, над 90% от домакинствата са без водомер. Доскоро в Рила начислявали месечните суми за вода по 5 кубика на член от семейството или в домакинство при цена малко над 1,40 лв. за кубик. От управата на..

публикувано на 21.10.17 в 01:24