Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забравяме ли за мерките за безопасност при гръмотевична буря

Повечето от старите сгради в градовете у нас са без мълниезащита, алармира инж. Христомир Иванов

Гръм уби вчера млад мъж в язовир "Искър". Инцидентът е станал около 15.00 часа. 29-годишният Ивайло Емилов отишъл с приятел да лови риба, но завалял силен дъжд, извила се буря и започнали да падат мълнии. Двамата мъже, които се придвижвали с гумена лодка, влезли дълбоко във водата. Силна гръмотевица, вероятно привлечена от лодката, ударила и директно преминала през тялото на Ивайло. Това са споделили спасители. Плавателният съд се е обърнал, като по чудо се спасил приятелят на Ивайло. Всяка година има по един-два подобни инцидента.
 

На въпросите какво трябва да знаем и какво пропускаме при гръмотевична буря, отговори в ефира на "Хоризонт" инж. Христомир Иванов, който е експерт по защита от мълнии в Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране:

Най-честите грешки, които ние хората правим, когато има гръмотевична буря, е това, че когато наближи бурята, не бързаме да се приберем в закрито помещение или пък в автомобила си, ако той е наблизо. Това е много честа грешка.

Инж. Иванов подчерта, че автомобилът, който формира т.нар. "Фарадеев кафез", е най-сигурното убежище. Той обясни, че голяма част от поведението на мълниите не може да се прогнозира:

Мълниите избират своя път от облак към земята и никой не може да предположи кое е това, което ги привлича. По принцип токът, какъвто е мълнията, избира не най-късия път от облака към земята, а най-ниското съпротивление на въздуха, а това съпротивление как е провокирано да е толкова ниско, че мълнията да премине точно там, никой не може да каже.

Експертът припомни, че говоренето по телефона и металните предмети са изключително опасни при гръмотевична буря. Той каза още, че много от старите сгради и в градовете са без мълниезащита. Старите жилищни блокове, които са построени от железобетон – той е проводник, са по-опасни и затова мълниезащитата за тях е изключително важна.

Повече по темата можете  да научите от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна