Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Радев: Мария Габриел е добре подготвена за днешното изслушване

Емил Радев
Снимка: БГНЕС
В 16 часа българско време днес започва изслушването в Европейския парламент на българския кандидат за еврокомисар Мария Габриел. За да докаже компетентността си за поста с ресор "Цифрова икономика и цифрово общество", Габриел ще трябва да отговаря на въпроси на 5 парламентарни комисии. 

Становището на евродепутатите ще стане ясно утре, каза в предаването на "Хоризонт" "Преди всички" евродепутатът Емил Радев:

След днешното изслушване, което ще продължи между 16 и 19 часа българско време, от там нататък утре ще се произнесат координаторите в двете основни комисии и след това те ще направят своите предложения за гласуване вътре в пленарна зала. Трябва да събере над две трети (на практика) одобрение нашият кандидат за комисар, но аз смятам, че от това, което ние чухме и от подготвителните срещи, от въпросите, които бяха зададени специално в групата на ЕНП, се видя, че много добре се владее материята, много добре се познават проблемите.

Изслушването на Мария Габриел ще се излъчва пряко от сателитната телевизия на ЕС и може да бъде следено също и на интернет страницата на Европарламента.

Емил Радев коментира и започналите преговори за Брекзит. Според него е малка вероятността той да не се случи, въпреки несигурността след изборите в Обединеното кралство:

От тук нататък, разбира се, почнаха с два много важни въпроса. Първо, гарантиране правата на европейските граждани, които живеят, работят и се участ във Великобритания. Респективно и на гражданите на Великобритания, които живеят в държавите-членки на ЕС, а също така и с финансовия въпрос – какво трябва да плати Великобритания на европейския бюджет до излизането си? От тук нататък се надявам преговорите да вървят малко по-интензивно, защото тази несигурност влияе както върху икономиките на ЕС и Великобритания, така и върху всички онези милиони хора, които живеят във Великобритания, а също така влияе и върху гражданите на Великобритания, които остават в ЕС.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна