Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андон Дончев: България има технология за пречистване на води от опасни вещества, но властта не се интересува от нея

Снимка: БНР
Временната парламентарна комисия за водата в Хасково трябва да търси и решение на проблема, заяви в предаването "Нещо повече" депутатът от "Воля" Андон Дончев:
 

Надяваме се в крайна сметка да се пристъпи към търсене на решение на проблемите, а не само към дълбаене и търсене на причините за проблемите и затова какво влияние оказват те върху здравето на хората.

Дончев коментира и  писмото от прокуратурата, в което се посочва, че има умишлено укриване на информация по случая:

В писмото, което сме получили от прокуратурата, то е до всички народни представители и съм си подчертал тъй нещо тревожно – че наднормени съдържания на уран и обща алфа активност са констатирани при изследвания от 2010 година насам, т.е. проблемът не е от вчера, не е и от онзи ден, а си е от години. Допускам, че през 2010-а също си е съществувал проблем с наличие на уран и с обща алфа активност, но просто тогава още сигурно не са правни тези замервания.

Депутатът от "Воля" посочи, че в България има технология за пречистване на водата от тежки метали, но властите не проявяват интерес към нея:

Най-странното е, че в България реално има технология, България може да се твърди, че е водеща страна по отношение на технологии за почистване на водата от тежките метали, от радиоактивни вещества. Макар че още на второто заседание на комисията ни беше предоставена информация за наличието на тези технологии, български технологии, никой от депутатите от комисията, с изключение на мен, не се яви на тази среща, на която бяхме поканени, да се запознаем с технологиите. Обясняват ни се от комисията, че целта на комисията не е да намира решение на проблемите, а да успокои хората, от една страна, и да намери причините за възникване на този проблем и да намери до какви рискове води това за здравето на хората.


Интервюто на Диана Янкулова с Андон Дончев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна