Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зинаида Златанова: Сегашният парламент прекъсна тенденцията за включване на повече жени в управлението

Снимка: БГНЕС


Либералният институт за политически анализи представи резултатите от изследване за половото неравенство в политиката. Зинаида Златанова от института посочи в предаването "Нещо повече", че в този парламент е била прекъсната добрата тенденция за включване на повече жени в управлението: 

Оказа се, че в България не е правено изследване за стереотипите и нагласите и предразсъдъците, които съществуват към жените специално в управлението и политиката в България. Лошата новина е, че те съществуват и не бива да си затваряме очите за тях. За съжаление добрата тенденция от 2001 година насам беше прекъсната в този парламент – много малък брой представители жени имаме. Сега дали това се дължи на подема на тези патриотични формации, които сякаш предпочитат мъжкото представителство, или някаква друга причина има и по другите партии, това в момента няма как да знаем.

Златанова отбеляза, че въпреки това България стои добре на фона на Европа по брой жени на управленски позиции:

Добрата новина е, че на европейския фон България стои добре, това ще ви изненада може би, което значи, че въпросът с равенството все още не е окончателно решен и в страните от ЕС. Там също има една негласна тенденция да се гонят квоти за присъствие на жени дори в ЕК и другите институции, което означава, че все още високите стандарти, които сме си поставили, не са постигнати. В европейската класация в сегмента "Участие в управлението", става дума за и за държавно управление, и за управление по високите етажи на бизнеса, България стои изненадващо добре. В сегмента за управление в политическата част е на едно от първите места по брой жени, участващи в правителството, това е към 2016 година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна