Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият ClassicArt квартет - готов за първото си представяне пред публиката

ClassicArt ансамбъл

Премиерният концерт на формацията, избрала това име, е на 24 юни от 19 часа в камерната зала "България". Ансамбълът е нов, но много от лицата в него ние вече познаваме: примариус на квартета е Людмил Ненчев - дългогодишен концертмайстор на Оркестъра на Класик ФМ радио, негова колега - концертмайстор там е и виолончелистката Кристиана Михайлова; водачът на втори цигулки в оркестъра - Цветелина Попова-Стайкова е втора цигулка в новия състав, а виола - Евгения Димова, водач на група в Симфоничния оркестър на БНР. Към този струнен квартет се присъединяват пианистката Виктория Цоцкова, кларинетистът Михаил Живков и валдхорнистът Михаил Михайлов.

Кристиана Михайлова споделя:
Композиторът Румен Бояджиев-син, който посвети произведение на нашия квартет, казва, че кризата у нас не е толкова материална, колкото духовна. Оттам се вдъхновихме и нашето име да е свързано с класическото изкуство като цяло - не само с музика, не само с "палитра от тембри", но и с художници, артисти - ние сме една обща гилдия и считаме, че това може да насърчи хората в търсене на един по-красив свят.

Какво още добавят музикантите от ClassicArt ансамбъл към поканата си:

Нарекохме програмата „Палитра от тембри“, за да насочим вниманието към мимолетните трeптения, които представлява звукът на всеки един момент в музиката. Тези трептения са нашите изразни средства. Боравейки с нашите инструменти и вслушвайки се в тембровите нюанси на залата и ансамбъла ни, ще се опитаме да пресъздадем световете на творбите в програмата.

Програмата за концерта на 24 юни е съставена от творби, които се чуват или сравнително рядко, или не са звучали никога досега. Имаме честта да сътворим за първи път нова композиция от Румен Бояджиев-син, завършена в ранната пролет на 2017 година. Най-ранната творба в програмата е кларинетното трио на Габриел Форе - една късна композиция на френския майстор, завършена през 1923 година и пропита с новаторски търсения, втъкани във вече улегнал и характерен композиторски почерк.

Още интересни подробности за новия ансамбъл и предстоящия първи концерт чуйте в интервюто с Кристиана Михайлова и Виктория Цоцкова за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна