Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Р. Уитман: Великобритания трябва да сключи транзитно споразумение с ЕС преди окончателната сделка за Брекзит

| обновено на 24.06.17 в 13:18
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В специално интервю за предаването "Събота 150" по „Хоризонт“ проф. Ричард Уитман, който преподава в университета в Кент и е един от най-изтъкнатите анализатори в Кралския институт по международни отношения "Чатнъм Хаус", заяви, че първостепенната задача пред британските политици е постигането на преходно споразумение. Според него т.нар. „мек Брекзит“  е възможен:

Проблемът е, че правителството не извърши подготвителни работи за такъв през последните 12 месеца. Всъщност сега по-наложителен е въпросът за сключването на споразумение за преходния период, а не толкова как ще изглежда финалният вариант на сделката, подчерта Уитман и посочи някои от въпросите, които според него трябва да бъдат третирани в това транзитно споразумение:

Ще дам пример само с един от казусите - какво се случва с европейските граждани във Великобритания. Въпреки че много беше изговорено, истинският разговор започна сега, а това е изключително сложен проблем. Той трябва да бъде решен бързо. Друг доста по-належащ  въпрос е вноската на Великобритания в европейския бюджет. Честно казано, мисля, че тези проблеми са доста сложни сами по себе си и в момента няма време да се водят преговори за отношенията между Великобритания и Европейския съюз след окончателния развод. И двете страни в преговорите осъзнават колко е важно да се постигне някаква договореност за преходния период.

Проф. Уитман коментира и влиянието, което имат дебатите около Брекзит върху икономиката:

Най-голям проблем в момента създава несигурността, защото бизнесът няма идея как ще изглеждат отношенията между Великобритания и Европейския съюз след окончателното напускане. Това вече се отразява от гледна точка на инвестициите във Великобритания и на някои капиталови потоци към Европейския съюз. От друга страна в момента безработицата във Великобритания е на доста ниско ниво, което е добре за икономиката, допълни проф. Уитман.

Той изтъкна, че политическият проблем в Обединеното кралство е миграционната политика:

Ако се стигне до ситуацията, в която Великобритания има достъп до единния пазар, но има повече възможности за контрол на миграцията, за много хора това би била идеалната сделка. Със сигурност ще се направи опит да се договори подобен вариант и да се облече в законови текстове. В същото време Европейският съюз не изглежда готов да се откаже от някои от свободите на своите граждани - в случая свободата на движение. Позицията е твърда и надали ще бъдат направени отстъпки заради Великобритания.


Цялото интервю може да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна