Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Александрова: Оксфорд осъмна с плакати, празнуващи една година от референдума за Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Свързаните с процеса на Брекзит предложения, които дойдоха от Великобритания - за 5-годишен период на запазване на настоящите права на европейците на острова, бяха определени от председателя на Европейската комисия Жан - Клод Юнкер като "недостатъчни" и "неясни".  Същата позиция споделят и европейците, живеещи в Обединетото кралство. Терористичните атаки от последната година и предсрочните парламентарни избори са оставили сериозен отпечатък в британското общество, заяви в предаването "Събота 150" Валентина Александрова - Кирова. С тъга тя споделя, че Оксфорд, където Валентина живее и преподава, е осъмнал с плакати, празнуващи една година от референдума, който промени съдбата на Обединеното кралство и на Европейския съюз:

Бях много изненадана, когато  тази сутрин,  минах по улиците на Оксфорд, където живея и на някои къщи имаше празнични плакати по случай една година от референдума, на които пишеше: "Денят на независимостта", "Повярвайте в нас", "Повярвайте в бъдещето". И някак всичко това ме натъжи и все още не мога да кажа с логични примери, защо правителството на Тереза Мей, тези твърди „брекзитъри“, както се казва, продължават да настояват страната да се отдели от ЕС напълно.

Британското общество остава разделено, коментира още Валентина Александрова – Кирова, като добави, че една от основните „демаркационни“ линии остава Брекзит – дали да бъде „твърд“ или „мек“

Вече стана почти клише, че британското общество е силно разделено  - каза го и самата Тереза Мей в парламента преди няколко дни -  разделено е между  червени и сини, млади и стари, "за" и "против" напускането на европейската общност. Аз мога всъщност да допълня, че  сега в момента най-актуалното противопоставяне е между това какъв да бъде подходът към Брекзит, дали да бъде „твърд“ или „мек“ Брекзит. И от това в каква посока ще се поеме може би ще зависи дали ще има и нови избори, все още е рано да се прогнозира. Но последните статистически данни казват, че британците вече са приели, че Брекзит е неизбежен - ще се случи, като даже 20 процента от тях - тези, които са гласували за оставане в ЕС, вече смятат, че Брекзит ще стане и сякаш само европейците, които сме тук на Острова, все още се надяваме донякъде процесът да бъде спрян  и все още се надяваме при нови избори може би, или нещо да стане, за да остане Великобритания в ЕС.

Миграцията остава най-важният въпрос в политиката, посочи още Валентина Александрова-Кирова и отбеляза, че от бизнеса идват предупреждения, че ще има недостиг на квалифицирана ръка:

Много от хората вече настояват за оставането в единния пазар, а от друга страна правителството на Тереза Мей сякаш е решено да продължи преговорите, за да доведе страната до излизането й от всичките институции на Европа, да продължи този курс за "твърд" Брекзит, отбеляза още Валентина Александрова-Кирова. Тя смята, че е възможно заявките за „твърд“ Брекзит от страна на британското правителство да са част от стратегия за преговорите:

Може би това е един от начините, за да могат да си издействат отново привилегии за британците, да се поставят на масата първо трайните изисквания и след това да може с дипломатически преговори да се достигне до някакво по-добро положение, по-добри условия за излизането.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна