Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Емил Попов с нова изложба - "Вълчицата"

проф. Емил Попов



Един известен скулптор от село Мали Дрен - проф. Емил Попов, преподавател в Художествената академия, с нова изложба - "Вълчицата". Тя е посветена на възродителната сила на женското начало. Може да бъде видяна в галерия "Ракурси". В интервю за „Преди всички“ проф. Попов каза:

„Вълчицата" е тази, която, освен че е отгледала своите палета, е отгледала и човешките деца, едно от които ще даде началото на Рим. Това е тема, свързана с изначалния сигнал за женския идол, който е от първите сигнали за скулптура в човешката цивилизация. Една композиция е наречена "Майчинство". Има и една последна реплика към светостта на живота, посветена на бежанците.

"Убийството на една вълчица ще промени човешката история". Това е стихотворение на Константин Павлов. Това стихотворение генерира конкретната образност на тази изложба:Снимка

Експонатите, представляващи човешките ръце, ги нарекох "Присъствие". Те се отнасят към цикъла "Невинните". Тези ръце са призив да приемем милиони бягащи от бедствия и войни хора.

Себе си проф. Попов определя като огромен късметлия:

Село Мали Дрен е селото на моя бащин род от 200 години. Аз съм един огромен късметлия, че можах от моите родители да наследя едно независимо кътче, което ми дава възможност да се чувствам пълноценен скулптор. Стремя се моето място да послужи и на младите хора от курса, на хората, които могат да се възползват от моята лична благодат. Направихме едно сдружение - "Арт център Дрен". Идеята ни е да направим едно творческо място за работа. Моето мото, което ми дава сили и вдъхновение, е светостта на живота. Вярвам в него, вярвам в това, че все пак в човешката природа са заложени изключително градивни и качества, и потенциал, които биха уважили светостта на живота.

Още можете да чуете в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна