Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тереза Мей към европейските граждани на острова: Искаме да останете

Тереза Мей
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Искаме да останете - това обяви британският премиер Тереза Мей в парламента в Лондон. Тя представи идеите на правителството за споразумение с ЕС по отношение правата на около 3,2 милиона европейски граждани във Великобритания след Брекзит.

Мей предлага преходен период за получаването на трайно право на пребиваване. Всички граждани на ЕС, които живеят законно в Обединеното кралство, ще могат да продължат да живеят на острова до две години след като Великобритания напусне Европейския съюз.

Решението, дали граждани на ЕС имат право да живеят постоянно в Обединеното кралство, ще зависи от това, колко време са били във Великобритания, преди страната да напусне ЕС на 29-ти март 2019 г. Гражданите на ЕС, които са били в Обединеното кралство най-малко пет години преди Брекзит и които все още живеят там, ще имат право да кандидатстват за статут на постоянно пребиващи. Те ще могат да живеят, да работят, да учат и ще имат право на обезщетения и услуги, точно както и в момента, заяви Мей, като допълни, че ще могат да кандидатстват за британско гражданство и паспорт след шест години.

Европейските граждани, които не изпълняват условието за петгодишно пребиваване във Великобритания, ще могат да продължат да живеят и работят в Обединеното кралство и след Брекзит, обяви премиерът.

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия във Великобритания Джереми Корбин обвини премиера Тереза Мей, че предложенията й за гаранции за европейците са ограничени. Той се обяви за нов подход в преговорите за Брекзит, тъй като по думите му Тереза Мей е готова да жертва стабилността на трудовия пазар.






БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна