Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Цолов: Ремонтът на бул. "Дондуков" трябва да приключи до средата на септември

По същото време ще бъде готов и обновеният парк "Заимов"

4
Васил Цолов в "Радиоприемница"
Ремонтът на бул. “Дондуков” е много сериозен инфраструктурен проект, който се очаква да приключи около средата на месец септември. Булевардът ще се затваря поетапно в различни отсечки в протежението му от ул. "Кракра" до Ларгото, заяви кметът на район “Оборище” Васил Цолов в изнесеното студио на предаването “Радиоприемница” на Радио София. Предвижда се да бъде подменена настилката на тротоарите по булеварда. Цолов посочи, че е искал да бъде изградена и велоалея в лявата част на булеварда, която да се простира от Ларгото до моста “Чавдар”, както и подобна велоалея да се изгради и по ул. “Московска”. Той припомни, че като районен кмет е започнал дебатите за реновирането на бул. “Дондуков” още през септември 2016 година. Първите разговори са били с домоуправителите от жилищните кооперации по булеварда, както и със собствениците на магазините, които са изразили желание да бъде избран комбинираният вариант, т.е. павета и асфалт.

Изготвена е голяма програма за парка "Заимов", като проектът трябва да бъде приключен до 30 юни и след това да се влезе в процедурата за изпълнение. Предстои да бъдат изградени наново детски и спортни площадки, ще бъде създадена и отделна зона за разхождане на домашни любимци, която ще бъде затворена и ще се осъществява контрол. И една любопитна новост - има идея да бъде изградена в парка къщичка на дърво, която съответно да бъде безопасна за децата. Дейността по реновиране на парка "Заимов" трябва да започне в началото на август и да продължи не повече от месец и половина, уточни кметът на район "Оборище".

Предстои “синя зона” в София да се разшири и да обхване и район “Оборище”. Столичният общински съвет вече разглежда разширението на зоната в два района - “Средец” и “Лозенец”. След тях, вероятно ще бъде разгледан и район “Оборище” заради желанието на хората да се влезе в тази зона. Кметът разказа, че вече има и писма от живеещите в района на Пето РПУ и на Докторската градинка, които искат да бъде въведена “синя зона”. Според Васил Цолов проблемът с паркирането се решава и по този начин. Идеята на разширяването на “зелената зона" е да стига до бул. “Ситняково” и до бул. “Данаил Николаев”. Тези промени могат да станат от есента, когато започнат новите сесии на Столичния общински съвет.

В момента Центъра за градска мобилност и Столичната община дават възможност на хората, които живеят в района и разполагат с нотариален акт, да закупят за 150 лв. годишна винетка за ползване на паркомясто.

Кметът на район "Оборище" коментира и въпроса за празнуването на детски рождени дни в парковете. Според него, ако няма движимо имущество, което трябва да влиза вътре - автомобили, подиуми или някакви конструкции, няма никакъв проблем децата да си празнуват рожденните дни в парковете.Това може да стане, ако не се нарушава и наредбата за спазване на реда. Ако има някой оплаквания, то той трябва да се обърне към инспектората на Столичната община и на район “Оборище”.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна