Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Орлин Спасов: Новините са витрината на всяка една медия

Снимка: БГНЕС

В българската медийна среда се наложи един интересен модел на автокорекция, така че не бива да преувеличаваме значението и на фалшивите новини, и на пропагандата, и на други заплахи. Това обясни в предаването "Преди всички" доцент д-р Орлин Спасов – преподавател в Софийския университет и изпълнителен директор на фондация "Медийна демокрация", които заедно със Софийския форум за сигурност и фондация "Конрад Аденауер" организират конференция на тема "Фалшиви новини, пропаганда и геополитика и заплахи".

Този модел на медийно потребление е свързан с това, че огромна част от хората потребяват ердновременно и относително качествени новини, и относително сериозна информация, но и сензационни булевардни, и фалшиви новини и т.н. 

Така че в крайна сметка самата система се саморегулира и потребителите на новини до голяма степен подкрепят този специфично български модел на представяне на информация, така че, от една страна, да, наистина, имаме фалшиви новини, имаме пропаганда, но от друга страна, наблюдаваме, че все повече хора се интересуват от сериозната информация.

Новините са витрината на всяка една медия, подчерта доцент Спасов, според чийто анализ на медийната среда у нас:  

До голяма степен носител на по-сериозна новинарска информация са големите телевизионни канали – Би Ти Ви, "Нова телевизия" и БНТ, тъй като именно тези новини имат най-голяма публичност, а поради специфични обстоятелства се оказват сравнително новинарски като съдържание. Тези три водещи телевизионни канала се опитват да поддържат своя имидж през едно сравнително добро ниво на новините.

Според доцент Спасов огромна част от хората, които гледат телевизия, потребяват и един друг вид медии – които са по-скоро жълти и които са свързани със социалните мрежи и т.н., но доверието в информацията в тях не е чак толкова голямо. Така обаче има едно непрекъснато засичане на информация, както и на новини, в тези два източника, т.е. взаимно коригиране – така се постига системата на авторегулация на медийната среда у нас, обясни преподавателят.   

Много медии, политици и журналисти започнаха да употребяват термина "фалшиви новини" по идеологизиран начин, т.е. чрез тях да атакуват своите опоненти, добави доцент Спасов, като уточни, че тази тенденция се е развила след избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ и след Брекзит.  

Важно е обаче и да не се изпада в другата крайност, а именно да не започнем да ограничаваме някои аспекти на свободата на изразяване под претекст за много силен контрол над фактите и над истината, подчерта още доцент Орлин Спасов.

Подробности, както и цялото интервю, можете да чуете в звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна