Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 200 автомобила на различни автошколи в страната се събраха на протест в София

| обновено на 27.06.17 в 12:15
Снимка: БГНЕС



Над 200 автомобила на различни автошколи в страната се събраха на Национален протест на автошколите и автоинструкторите в София под мотото "Ние не сме корумпирани", с което целят да покажат, че са потърпевши от случващото се в Държавна агенция "Автомобилна администрация". Инструкторите искат диалог с Министерството на транспорта относно промените, които спешно бяха предложени след поредните скандали със служители на ДАИ.

Няма корупция при обучението на кандидат-шофьори, смятат автоинструкторите. Те се обявиха против намерението на транспортното ведомство да купи коли за всички поделения на Автомобилна администрация в страната, с които да се провежда практическият изпит.

Инструкторите не са съгласни с част от мерките, които предлага транспортното министерство в борбата с корупцията. Според тях провеждането на практическия изпит в автомобил, който курсистът никога не е управлявал, отново щяло да ги злепостави:

Който и да е нов водач, като се качи на какъвто и да е друг автомобил, винаги ще се стресира, трябва му време - 10-15 минути, за да може поне да опознае автомобила. Кой ще му го даде това време? Никой.

Калин Вълов, инструктор в автошкола в София, каза още:

Ние не искаме проблемите да се пренасят от болната глава на здравата, тъй като инструкторите пари не вземат. Ако някой взема пари, това са изпитващите. Изпитващите са си направили такива схеми, че ако курсистът не си плати, те ще го скъсат.

Трябва да има разделение на контролиращия орган, тъй като в момента разрешителната, изпълнителната и контролната власт са слети в едно, подчерта в интервю за предаването "Преди всички" Десислава Василева:

От т.нар. "ДАИ" издава разрешителни за обучение на курсисти, като същите тези хора и изпитват, и санкционират, и проверяват, и налагат наказания, което означава, че по този начин организиран изпитният процес дава предпоствки за корупция. 
Затова протестиращите предлагат децентрализиране на този тип процеси, обясни Василева:

Искаме, ако е възможно, да бъде изготвена една работна група, която да бъде към Комисията в Министерство на транспорта по тези въпроси, за да може да се включват във вземането на решенията и хората от бранша – хората, които са с дългогодишен опит и които са по цял ден на улиците, обучават курсистите. Те най-добре знаят какво би било най-ефективно като предприети мерки. 
Подробности можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна