Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Слънчев джаз+ тази неделя:

Мостовете в джаза

Фолкер Гьотце, Ерол Ракипов, Нилс Ландгрен с неузнаваем хит на АВВА, Мари Бойне, от която се учат всички скандинавски джаз-дами

| обновено на 03.07.17 в 10:52
Фолкер Гьотце
Снимка: volkergoetze.com
Първият юлски брой на предаването е и началото на юлската тема за мостовете в джаза. Едноименното парче (и нов албум) са на немския композитор и тромпетист Фолкер Гьотце, когото досега също сме представяли в афро-проекти с кората на Аблайе Сисоко.

В самото начало последният албум на Ерол Ракипов също прехвърля мостове от Маями през България до, а и през Босфора, както се казва и една от композициите му - след началната извечна Тодора, посветена на учителя му Добри Палиев. 

По мостове между жанровете вървим с някои от артистите на любимия ни лейбъл АСТ като тромбонът на Нилс Ландгрен с неузнаваем хит на АВВА и по-малко известните тук Анет Хумпе и Ансел Куге с версията им за кафето и чая, която няма как да не свързваме с Елла и Луи, чиято (недоказана) рождена дата честваме на 4 юли.

Още малко вокали - в случая на певицата от народа сами Мари Бойне, от която се учат всички скандинавски джаз-дами.

Във финалната част темата са крилата - с част от сайдмените на Йосбьорн Свенсон под името Тонбрукет (First Flight of a Newbird) и с последните музики на Хиден оркестра (Wingbeats).

Нощта е млада!


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна