Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Владимиров: "Южен поток" е нелогичен, но манипулира правителствата да не търсят алтернативи

България би спечелила 1 млрд. евро от интерконектор с Гърция

Мартин Владимиров
Снимка: www.csd.bg

България е ключова държава за всички мащабни руски газови потоци, защото ще бъде най-засегната от построяването им или защото ще бъде заобиколена като транзитна дестинация, или защото ще бъде такава за големи количества руски газ. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" анализаторът Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията преди днешната дискусия "Европейският енергиен съюз и руските газови проекти: дилеми и възможности":

Важно е да се подчертае, че всички тези проекти са политически мотивирани и при тях икономическата логика е трудно намираема. Те са доста скъпи и реално - ненужни, защото създават нови маршрути за доставка на природен газ, въпреки че съществуващите са изключително изгодни и са най-кратките до дестинациите за потребление на природен газ. Така че донякъде е лицемерно от страна на страните - участнички в тези проекти да подкрепят подобна политика, защото реално тя е в ущърб на техните интереси. Едно скорошно изследване на Унгарския регионален център за енергийни изследвания показа, че България специално ще загуби около 167 милиона евро от построяването на "Северен поток" - 2 и това са най-оптимистичните прогнози. Причината е, че цените на природния газ в Централна и Източна Европа вероятно ще се увеличат при построяването на "Северен поток" - 2 и ножицата между Западна Европа и Източна Европа, от гледна точка на ценовите равнища на природния газ, ще се разшири още повече. Говорим за разлика от около 10 долара на 1000 кубични метра, която при ниските цени на природния газ е изключително голяма. Разбира се, това води до забавяне на така или иначе на забавената интеграция на пазарите за природен газ в Европа. Знаете, България е най-изолираната държава в Европа и отклоняването на вече съществуващите маршрути допълнително ни изолира и ни превръща в един енергиен остров.

Близкото минало е показало, че България рядко си е защитавала енергийните интереси и по-скоро се е водила или по геополитически съображения, или, за съжаление, е използвала тези проекти като корупционни средства за обогатяване на ключови групи, коментира Владимиров и припомни, че при даването на становища по споразумението между ЕК и "Газпром" за антимонополното разследване, българската страна е била най-скромна, най-съгласяваща се с всички предложения на "Газпром" за разлика от Полша, Литва, които изкараха значителни притеснения. Според него това се дължи на необоснован страх, че страната ще получи по-лоши условия в следващия дългосрочен договор, ако е по-активна.

За "Газпром" пазарът в Югоизточна Европа е ключов и българската преговорна позиция не е толкова слаба, убеден е анализаторът. Според него ключът е в диверсификацията на доставките, което би понижило цените. Интерконекторът с Гърция се бави твърде много въпреки оптимистичните твърдения на политиците и подкрепата от ЕК, допълни той:

Има един ключов проблем, който някак си се избягва в медийното пространство, а това е, че реално таксата за пренос на природен газ през интерконектора ще бъде твърде висока, което е и причината за липсата на достатъчно голям интерес за резервиране на капацитет в тръбопровода. Така и проектът се забавя вече години. Структурата му на финансиране така е измислена, че той да е много трудно постижим, което, разбира се, създава предпоставки за конспиративни теории, че нарочно е така, че да не се случи. Но реално ни липсва политическа воля, защото наистина това е много къса връзка и доста лесен терен за строителство. Бавенето му  вече с над 5-6 години е просто недопустимо предвид ключовата му роля за сигурността на доставките в България.

Същото това изследване на регионалния център в Будапеща казва, че България ще спечели близо милиард евро от построяването на интерконектора чрез намаляване на цената на природния газ - дали от Азърбайджан, или от Русия и чрез по-голямо потребление на природен газ.

"Южен поток" е всъщност един доста нелогичен проект, от всякаква гледна точка, но той има много ключова политическа роля, защото чрез него се манипулират всички правителства в региона, в Югоизточна Европа - да не мислят за диверсификация, да не се стремят към предоговаряне на своите споразумения с "Газпром" и да не търсят алтернативи.

Интервюто с Мартин Владимиров можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна