Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грозев: БЛС отказва да подпише предложенията за ограничения, защото те биха ощетили лекарския труд

Д-р Венцислав Грозев
Снимка: БГНЕС
Българският лекарски съюз категорично отказва да подпише предложенията за ограничения на дейностите за онкозаболявания, ражданията и интензивните грижи. Това заяви д-р Венцислав Грозев, председател на БЛС в предаването "Преди всички" и обясни, че както и миналата година, и тази най-големият преразход, който се очаква, е за лекарствата, а не за дейностите, а се въвежда т.нар. "индикативна стойност" за дейностите, а не за цените:

Какво говорим за интензивните грижи, как говорим за онкологичните заболявания - новооткрити или с промяна на начина на лечение на това онкологично заболяване, в лъчетерапията и т.н. За какво говорим? Аз говоря за дейности, за извършване на работа, не за плащане и за осигуряване на парични средства. Да, паричните средства трябва да бъдат наблюдавани и трябва да бъдат контролирани и да се види къде и по какъв начин някъде те надхвърлят ненормално ситуацията, но когато става дума за дейности, не е възможно и не е правилно те да бъдат лимитирани.

Единствено броят на ражданията може донякъде да бъде предвиден, но не и другите дейности, отчете Грозев, който обясни, че нормативно е решено надлимитните дейности да не бъдат плащани:

Съгласни сме, че трябва да има контрол, но не може да въвеждаш такива стойности, "индикативни", така наречени, които, ако бъдат надхвърлени, няма да бъде извършено плащане. Това е целият проблем. Не можете да предвидите и да ограничавате нещо, което, между другото, в годините не е било. Абсолютна истина е.


Налагането на лимити върху дейностите, а не контрол върху харчените средства, ще ощети лекарския труд, категоричен е председателят на БЛС. Той изтъкна, че през последните години приемът в болниците е относително постоянен и обясни:
 
Ако някъде няма мърдане един показател, наречен "брой приемания в болницата", а мърдат цени в лекарствени средства и медицински изделия, то с труда на моите колеги тези цени ще бъдат компенсирани. Тук е голямата история!

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна