Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврото поскъпна до едногодишен връх спрямо долара след изказване на Марио Драги

Deutsche Bank ревизира рязко досегашните си прогнози за силен долар и слабо евро

По време на днешната търговия еврото поскъпна до едногодишен връх спрямо долара, задълбочавайки своето солидно възходящо движение от вторник, което беше факт след изказване на Марио Драги, сигнализиращо, че ЕЦБ изглежда вече е готова да започне да се оттегля от агресивната си стимулираща парична и лихвена политика. Това доведе до засилване на очакванията на финансовите пазари, че централната банка ще обяви на заседанието си през септември или на това през октомври, че през 2018-а година ще стартира процедура по намаляване на размера на програмата за "количествени улеснения" (месечните покупки на еврооблигации за 60 млрд. евро).

След вчерашната реч на Драги на продължаващия и днес Форум на централните банки в Синта, Португалия, единната европейска валута поскъпна с 1,4% спрямо зелените пари, пробивайки трайно на нейния връх около 1,1300 долара, ударен за кратко на 9-и ноември 2016-а година, когато финансовите пазари бяха изненадани от победата на Доналд Тръмп в президентската надпревара в САЩ. Най-рязкото еднодневно повишаване на еврото от година насам (от юни 2016-а) се задълбочи и по време на търговията в сряда, като единната валута поскъпна с още 0,3% към едногодишен връх от 1,1388 долара. Това е най-високото ниво на еврото от 24-ти юни 2016-а година, когато световните капиталови пазари бяха шокирани от резултата от проведения ден по-рано (на 23-ти юни) референдум във Великобритания, на който британците гласуваха за напускане на Европейския съюз. Тогава (на 24-ти юни) еврото се търгуваше първоначално около 1,1426 долара преди новината за вота в подкрепа на Брекзит да доведе както до солиден срив на британската лира, така и до спад на единната европейска валута в рамките на 24 часа към 1,0909 долара.

                                                                                                         Графика на евро/долар (на дневна база)

Снимка

И докато еврото продължава да "трупа точки" от сигналите на шефа на ЕЦБ за предстоящо начало на постепенна нормализация на паричната и лихвена политика в еврозоната, щатският долар се намира под натиск от продажби в резултат на различни и понякога противоречиви изказвания на представители на Федералния резерв относно това, дали ще има ново вдигане на лихвените ставки до края на годината с оглед на по-слабата инфлация. Негативно влияние върху зелените пари оказват и последните политически развития във Вашингтон, след като снощи републиканците в Сената на САЩ не успяха да прокарат закона за здравеопазването (т.нар. Affordable Care Act), подкопавайки допълнително вярата, че президентът Доналд Тръмп ще успее да изпълни предизборните си обещания за предприемане на серия стимулиращи мерки в подкрепа за икономическия растеж (намаляване на данъците и големи по размер фискални разходи за инфраструктурни обекти).

Занижените от МВФ прогнози за растежа на американската икономика и преценката на фонда, че доларът изглежда надценен с между 10% и 20%, допринасят допълнително за общата слабост на щатската валута.

Днес доларът се понижава с 0,4% към 111,83 японски йени, отстъпвайки от вчерашен 6-седмчиен връх около 112,46 йени, като в същото време еврото стабилизира около 127,30 йени, след като преди това удари 14-месечен връх около 127,84 нивото. Щатската валута се понижава и към 7-месечно дъно от 0,9584 швейцарски франка, докато британската лира се търгува недалеч от нейния вчерашен триседмичен връх от 1,2861 долара.

Рязкото поскъпване на единната европейска валута накара дори анализаторите на Deutsche Bank да се откажат от досегашните си прогнози за достигане на паритет (равенство) между еврото и долара до края на годината. Водещата немска банка вече прогнозира, че еврото ще се търгува към или дори над 1,1600 долара до края на годината спрямо предишна прогноза за нива на основната валутна двойка около 1,0300.

В днешен последен доклад за своите клиенти анализаторът на Deutsche Bank Джордж Саравелос посочи, че възходящото рали на долара, което беше в сила от 2014-а година, вече достигна своя пик. След вчерашната реч на Марио Драги в Синта, Португалия, ние изцяло ревизираме нашите прогнози за останалата част на настоящата година, посочи той. До преди време именно Саравелос не изключваше възможността за спад на еврото до края на годината дори под нивото на паритет към 0,8500 долара.

Нашето основно послание е, че еврото вероятно ще бъде ключовото средство, чрез което ще бъдат затегнати финансовите условия в еврозоната, подчерта Джордж Саравелос и допълни: Сега ние вече виждаме риск за пробив на еврото на горния край на диапазона между 1,0500 и 1,1500 долара.

Трябва да се има предвид, че именно Deutsche Bank и американската банка Goldman Sachs до скоро бяха най-позитивно настроени спрямо щатския долар в сравнение с останалите водещи кредитори в световен план.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна