Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеи на Рилската железница и на Балабановата фабрика се появиха в Кочериново

След години трудности много перипетии – дори и правно-съдебни, в кв. "Бараково" край Кочериново бяха открити два музейни комплекса, разположени на десетки декари площ. Единият е за движилата се преди повече от половин век (до 1961 г.) Рилска железница. На места по Рилското корито още личат останките и оцелели "следи" от съоръжения на теснолинейка до Рилския манастир. Другият музей е за работилата до 1946 г. за производство на мукава и хартия Балабанова фабрика. Тя е била изградена и открита през 1906 г. По-възрастните хора по Рилското корито още си спомнят за фабриката, в която работили над 1500 работници и осигурявала поминък на целия район.
 

Преподавателят по физкултура в Националната удожествена академия Методи Панайотов, чийто дом е на петдесетина метра от фабриката, е успял да възстанови отделни помещения и халета от Балабановата фабрика почти в автентичния им вид. На много места са аранжирани воденични камъни, които стривали дървесината за производството на мукава и хартия. Панайотов, който е и автор и на книгата "Ние, децата от Балабановата фабрика", обясни, че Балабанов е осигурявал всичко за работниците си – домове, обзавеждане, родилен дом, болница, дом за възрастни, магазини, дори оркестър и казино. Подарил е и 7500 книги на работниците.

Панайотов е реставрирал и композиция от локомотив и 8 вагона, както и съоръжения, използвани по поддържането на релсовия път до Рилския манастир. Има и около 300 м новомонтирани релси, по които демонстративно ще се движи влаковата "платформа". Коментира се, че локомотивът е даден за отговорно пазене в Бараково заради атракцията, за която от години има идеи да бъде възстановена.

В двора на музея беше открит и мемориален комплекс от няколко плочи с изписани на тях имената на около 500 работили в Балабановата фобрика чужди работници и специалисти.

Новите музеи да бъдат посещавани от стотици туристи, а инициативата е чудесна, заяви бившият премиер Симеон Сакскобургготски, който нарече цялата инициатива нещо невероятно.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна