Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Спирова: Заявеното от Мей за статута на европейците може накрая да се окаже нещо съвсем друго

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Това, което заяви Тереза Мей по повод статута на европейските граждани на Острова, в крайна сметка може да се окаже нещо съвсем различно,заяви в предаването "Нещо повече" Мария Спирова от Асоциация "Новите европейци":

Нищо от тези неща, които обяви премиерът Тереза Мей , те не са реалност и те са условни, абсолютно, на това какво ще се споразумее Мей с ЕС, който, както виждате, че вече започва да губи търпение по въпроса с нейната оферта. Всички тези неща, които тя казва, не са обещания, те не могат да бъдат обещанае, защото зависят от това,  тъй като ние бяхме превърнати в общо-взето говеда за продан, всички европейци във Великобритания, нашите права завият изцяло как ще протекат преговорите с ЕС. Нещо, което всички организации на европейците във Великобритания, прекарахме цяла година да умоляване да не се стига дотам.  Беше редно, при положение, че Великобритания, сама реши да напусне ЕС, те да е първата, която да даде едностранни гаранции за правата на европейците. Т. е. всичко, което Мей казва, може в един момент да се окаже нещо съвсем различно. В момента тя не е в позицията да гарантира каквото и да е от нещата, които уж обеща. Вече имаме 15-0страничен документ, който се опитва да внесе яснота какво всъщност тя предлага на ЕС, към който ЕС се отнесе хладно. Накратко проблемите са как именно ще се легализира, на базата на каква документация ще се легализира статутът на който е европеец, живял колкото и да е дълго във Великобритания.

По отношение на заявеното от Лондон, че хората със статут на постояно пребиващащи в страната ще получат пълни права, ако са били такива 5 години преди конкретна дата, която още не е определена, Спирова каза:

Проблемът на българите и на много източноевропейци е, че много от нас дойдоха, след 2014-та, когато всъщност стана възможно свободно да търсим работа, без всякакви разрешителни и други документи, предварително издадени, т, е. за много от нас, като последни души, цялата тази документация, която се изисква, ние пак няма да успеем да се класираме за нея. Друга част от тази ситуация е, че много от българите ,румънците и поляците са най-честите жертви на трудова експлоатация. Т. е., че те са работили години наред без регулярен трудов договор, което ще направи легализирането на статута им изключително сложно при тези обстоятелства.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна