Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът в Габрово отмени общинската разпоредба за такса смет

Снимка: Жоро Александров
Габровският административен съд отмени общинската разпоредба за такса смет. Спорът е свързан и със законовите промени, които трябва да гарантират по-честното изчисление на размера на дължимото. Те предвиждат да се мери количеството отпадък и ще влязат в сила през 2019 година. Ще бъде променена формулата за изчисляване на таксата за битови отпадъци, но дотогава общините имат преходен период. В момента те определят дължимото за смет на базата на данъчната оценка на имотите или балансовата стойност на активите за компаниите. И в двата случая размерът на плащанията няма връзка с количеството генериран отпадък.

Жителите на Габрово се опасяват, че коментираното покъпване след промените ще бръкне много дълбоко в джобовете им, но мненията за това, на каква база да се определя дължимото са различни:

Ти имаш голям имот, който си го придобил с труд или наследствен и изведнъж върху него огромна такса смет.


Може би е справедливо точно на данъчна оценка. След като имаш един имот, който може да ти струва много и го поддържаш и плащаш данъци на него, защо да не плащаш и данък смет. Да се определи кой колко хвърля, кой ще го определи? Не вярвам да се намери тази методика и да бъде толкова справедлива, колкото би трябвало да бъде.


Може би трябва на член от семейството. Количеството се прави от хора. Примерно, аз мога да имам много голямо жилище, но след като живея сама, защо ще съм длъжна да плащам.


България остава единствената страна в ЕС, на която такса смет се определя не според количеството отпадъци. У нас действащият закон допуска общинските съвети да обявяват основа, върху което да се изчислява таксата, когато обемът на сметта е невъзможно да се установи. Това обаче следва да се докаже, а наредбата в Габровския общински съвет е била приета, без да е била придружена в мотиви и методика за изчисляване на таксата, изтъкват от местната Стопанска камара, която атакува документа в съда. Позицията на Общината е, че на местно ниво нормативната база ще бъде променена след предстоящите изменения в националната. Оттам са категорични, че ще обжалват съдебното решение, тъй като спорният текст изцяло отговаря на Закона за местните данъци и такси.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна