Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европа не иска да изолира САЩ на Г-20

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейските лидери обявиха, че ще работят заедно, за да подчертаят вижданията си за климатичните промени и свободната търговия на срещата на Г-20 следващата седмица. В същото време те няма да се опитват да изолират американския президент Доналд Тръмп, който има различни виждания и по двете теми. Това стана ясно след срещата в Берлин между лидерите на Германия, Франция, Великобритания, Италия, Испания, Холандия и Норвегия, председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че европейските страни искат да изпратят послание за решителност на срещата на върха на 7 и 8 юли, но и да намерят общи решения с Вашингтон по въпроси като климата.

Френският президент Еманюел Макрон каза, че се надява САЩ да се върнат към разума, след решението на американския държавен глава Доналд Тръмп да се оттегли от Парижкото споразумение за климата. Макрон обаче добави, че няма смисъл Тръмп да бъде изолиран, защото Европа споделя много с Вашингтон, включително виждането, че трябва да се справи с тероризма.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна