Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Естония поема от Малта председателството на Съвета на ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 1 юли Естония поема от Малта председателството на Съвета на ЕС и в рамките на новото трио – с България и Австрия, ще определя приоритетите за страните-членки на европейско ниво през следващите 6 месеца. След това ще предаде щафетата на София.

Приета в ЕС 3 години преди България – през 2004 година, Естония също ще председателства Съвета на Евросъюза за първи път.

В ефира на "Хориознт" Пирет Лилевели, която е ръководител на организационния екип за Естонското председателство на  ЕС, посочи, че страната е започнала с подготовката доста рано – през 2012 година, когато правителството създаде комитет по председателството, ръководен от държавен секретар, който още действа и има над 35 заседания.

Да подберем и обучим достатъчно хора – това беше предизвикателството, изтъкна още Лилевели, като допълни:

Средно хиляда души са свързани с директното провеждане на събитията от председателството в публичната сфера, още 300 души им помагат в организацията на събитията и комуникационния процес. Общият броя на служителите, които са ангажирани с Естонското председателство, е 1700, като 1100 от тях минаха през специално обучение.

За Естония, която е с население 1 милион и 300 хиляди души и с площ два пъти по-малка от България, организирането и провеждането на европейското председателство е сериозно предизвикателство заради ограничения брой служители в администрацията и липсата на модерен конгресен център за основните събития. Решенията, които обаче взема екипът по организацията, вече имат своя категоричен ефект – обучен екип и реновиран индустриален център в Талин, който ще поеме срещите на високо равнище.

Бюджетът на Естонското председателство е 75 милиона евро и е съпоставим с този на България, която отдели 150 милиона лева – сума, която предстои да бъде актуализирана.

Разходите за персонал – заплати и възнаграждения за дългосрочни командировки – представляват най-голямата част от бюджета. Друга голяма част от бюджета е посветена на организирането на срещи, мероприятия и посещения, свързани с председателството.

Основното мото на Талин е, че всяко инвестирано евро в европейското лидерство трябва да носи дългосрочни ползи и след края на председателството:

Планирахме провеждането на 200 събития, но сега проявите в календара на председателството в Талин и цяла Естония са повече от 260. 20 от тях са на най-високо равнище, 10 от тях са неформални министерски срещи, пояснява Пирет Лилевели, като споделя удовлетворението си от изготвянето и осъществяването на екшън-плана по подготовката на председателството:

Нашият екшън-план съдържа всичко и беше разработен с внимание към персонала – как става наемането на работа, през какво обучение се минава, как ще мотивираме хората, които ще работят за Естонското председателство.

Това беше изключително важно, защото в Естония имаме четиригодишен период на планиране. Така че още през 2015 година трябваше да знаем какви средства ще са ни необходими през 2017 година и този план ни помогна много да предвидим разходите.

Цялото интервю с Пирет Лилевели, завършващо с послание към България, която след 6 месеца ще поеме председателството от Естония, можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна