Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавната опера-Стара Загора със съвместен концерт с младежи от Училището по изкуствата “Христина Морфова“

Снимка: / Снимка: БГНЕС

Тази вечер от 19.00 часа залата на Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора ще отвори врати за музикантите от Държавната опера в града и ученици от Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова”, които ще представят съвместен концерт, наречен "Nеw Wave" - "Нова вълна". Публиката ще може да чуе оригинални аранжименти за произведения на Франк Синатра, Лайза Минели, Рей Чарлз, Индила, Адел, Андреа Бочели, Сара Брайтман и  други световно известни имена.

Идеята за концерта  е изцяло на учениците, които са я защитили пред ръководството на операта, които пък я посрещнали изключително радушно. Това разказа в ефира на "Хоризонт" младия диригент и музикант Димитър Косев, който е направил аранжиментите специално за "Nеw Wave" и на концерта ще свири на бас китара. Косев сподели с какво учениците са го спечелили да подкрепи идеята им:


С това, че бяха борбени и наистина го защитиха пред цялото ръководство с проект, както си е официално. Нямаше такова молене. Беше наистина едно официално писмо, което пратиха те към мен и към директора и по този начин ние си казахме, че трябва да им помогнем на тези деца и трябва да им направим един такъв концерт, защото те наистина го заслужават. 


Репертоарът са го подбрали те. Ние сме помогнали чисто музикално и сценично да ги въведем на една истинска сцена, защото концертът не е самосиндикален, а е под шапката на Държавна опера Стара Загора, което го прави абсолютно официален, реален и истински, с билети, така че те трябва да се представят на такова ниво, отбеляза още Косев и добави:
Ние не сме забравили, че те са ученици все още в 10-и - 11-и клас, но това не ни попречи да се държим с тях все едно са част от операта и са хора, които работят в операта. 
Във връзка с името на концерта Косев коментира, че то не е избрано случайно, защото целта е да се представят млади творци от новата вълна от музикални таланти:
В момента тази вълна набира сила не само в Стара Загора, и в цяла България и ние с режисьора Славчо Николов и хора като нас, защото малко или много и аз съм 92-ра година, и аз съм от тази нова вълна, сме длъжни да помогнем на тази вълна да залее колкото се може повече публика и колкото се може повече слушатели в България и да могат да се покажат тези хора, да видят какво удоволствие изпитват на сцена, че това не е изпит, не е колоквиум по пиано, а един реален концерт и наистина едно удоволствие само.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна