Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Кънев: Всички, извършили насилие в Асеновград, трябва да понесат отговорност

Снимка: БГНЕС


Българският хелзинкски комитет следи ситуацията в Асеновград, заяви председателят на организацията Красимир Кънев. Според него всички виновни за насилието трябва да понесат отговорност:

Засега още няма нападение и повреждане на имуществото на невинни роми, но има и една неяснота по отношение на това какво е станало досега. Очевидно е станал някакъв побой над тези деца, извършителите трябва да понесат своето наказание, но някои медии съобщиха и за това, че са наранени и ромски деца. Най-напред трябва да видим при какви обстоятелства е станало това насилие, кой трябва да понесе и каква отговорност. Трябва да понесат всички, които са извършили насилствени действия. Както и при Катуница, както и на няколко други места, ние виждаме, че един такъв инцидент, който при неясни обстоятелства е станал. Във всеки случай не изглежда да е престъпление от омраза поне на този етап, предизвиква една вълна от антиромски настроения, антиромски протести и антиромски насилия. За съжаление вчера вече разбрахме, че няколко роми, невинни хора, са били пребити в хода на тези протести и ние ще следим ситуацията, за да видим по отношение пък на тези насилия какви мерки е взела прокуратурата.

Кънев обясни и защо Хелзинкският комитет не е реагирал веднага на случилото се:

Не казахме нищо веднага, тъй като имаше някои озадачаващи неща в самото начало на инцидента. Имаше, както ви казах, съобщение за това, че не са пострадали само тези деца, гребците, но и някакви ромски деца. На второ място ни учуди това, че пъвроначално прокуратурата повдигна обвинения не за нанасяне на телесна повреда по хулигански подбуди, а за дръзко хулиганство. По тази причина не реагирахме веднага.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна